ZDRAVJE

Bolečine v grlu in žrelu

Vnetje grla in žrela, ki sta anatomsko ločena organa, je najpogosteje posledica bakterijske ali virusne okužbe; bolečine lahko spremlja praskanje, tudi pekočina.
Fotografija: Pri otrocih lahko tudi pri prehladu, zaradi ožjih dihalnih poti, nastopi dihalna stiska.
Odpri galerijo
Pri otrocih lahko tudi pri prehladu, zaradi ožjih dihalnih poti, nastopi dihalna stiska.

Velikokrat tožimo, da nas boli grlo, a nas v resnici praska v žrelu. Kako naj prepoznamo, kdaj nas boli grlo in kdaj je za bolečine krivo vnetje v žrelu? Žrelo je vezivno-mišična cev za nosno in ustno votlino, ki spodaj zadaj prehaja v požiralnik in naprej v želodec in spodaj spredaj v sapnik, torej v pljuča. Na prehodu iz ust v žrelo sta za nebnima lokoma loži, v katerih sta nebnici oziroma mandlja. Spodnji del žrela spredaj s sapnikom povezuje grlo, ki mu dajejo oporo hrustanci, med katerimi so napete
Bolečine v grlu in žrelu nemalokrat spremljajo zmerno slabo počutje in temperatura, nosni izcedek, kihanje in hripavost.
Bolečine v grlu in žrelu nemalokrat spremljajo zmerno slabo počutje in temperatura, nosni izcedek, kihanje in hripavost.
mišice in dve glasilki, razliko med grlom in žrelom opiše specialistka javnega zdravja in družinske medicine Andreja Krt Lah, dr. med., iz Gorenje vasi in dodaja, da je skrb ljudi, ki ob taki bolečini mislijo, da gre za angino in bodo potrebovali antibiotik, največkrat odveč. »Bolečine v grlu in žrelu so najpogostejše zaradi virusne okužbe, ob tem bolniki navajajo občutek suhosti, skelenje, praskanje in pekočine. Bolečino spremljajo tudi zmerno slabo počutje in temperatura, nosni izcedek, kihanje in hripavost,« znake opiše sogovornica. Če ima take simptome otrok, je potrebna posebna pazljivost. »Pri otrocih lahko tudi pri prehladu, zaradi ožjih dihalnih poti, nastopi dihalna stiska. To se kaže kot lajajoč kašelj, hropenje, piskanje, hitro dihanje in ugrezanje prsnega koša. In takrat je potreben takojšen obisk zdravnika,« je jasna sogovornica.

Počitek in dovolj tekočine

Pri vsakem prehladu, ki ga spremlja boleče grlo, seveda še ni treba takoj k zdravniku. Pri virusnih okužbah, kot so lahko okužbe grla, se lahko pozdravimo tudi doma, če upoštevamo nasvete, pove sogovornica. »Ob tem svetujemo počitek, zdravo prehrano in dobro hidracijo. Dražeč občutek v žrelu in suh kašelj olajšajo predvsem inhalacije, pitje zadosti tekočine in vlaženje prostora. Pri hripavosti najbolj pomaga, če damo glasilkam počitek, kar pomeni, da čim manj govorimo in šepetamo. V lekarni je več pripravkov brez recepta, ki olajšajo tovrstno bolečino,« pove Andreja Krt Lah in doda, da se je z zdravnikom treba posvetovati, če se stanje v enem tednu ne izboljša ali se celo poslabša. Virusna okužba namreč lahko odpre pot bakterijski okužbi, za katero so značilni vnovičen porast temperature, poslabšanje splošnega počutja in lokalne bolečine ter gnojni izpljunek. »Zdravniška pomoč je potrebna, če gre za hudo bolečino v predelu grla ali žrela ali za enostransko bolečino, ki seva proti ušesu, če bolnik ne more požirati, se slini, ima krvav izpljunek, če ga duši, ne more govoriti, če ima krč v čeljusti, če ga mravljinči in ima še kateri drug znak ohromitve, tudi moteno zavest. Večja previdnost in bolj zgodnji posvet z zdravnikom se svetuje pri otrocih, kroničnih bolnikih z moteno odpornostjo in starejših ter če oboleli sumi, da ima bakterijsko angino,« pravi sogovornica. »Antibiotik je potreben, če gre za okužbo z bakterijo Streptococcus pyogenes. Takrat se bolečina in slabo počutje pojavita nenadoma, spremljata ju glavobol in visoka vročina, pri otrocih tudi bruhanje in bolečina v trebuhu. Bolečina je povezana s požiranjem, nebnici sta povečani, pordeli, z oblogami, žrelo je malinasto pordelo, oboleli ima zadah, povečane in boleče so bezgavke na vratu. Praviloma ni nosnega izcedka in kašlja.«

Kronična bolečina

Nemalokrat se bolečina v grlu ali žrelu ponavlja, je dlje prisotna, spremljajo pa jo hripavost, izpljunek, slabo počutje, otekle bezgavke in otekline na vratu. Ob tem je treba poudariti, da je bolečina le v redkih primerih posledica raka ali resnih sistemskih bolezni. Največkrat gre za druge težave, ki jih lahko sami odpravimo, pravi Andreja Krt Lah. »Najpogostejši vzrok kronične
Pri virusnih okužbah počivamo in dovolj pijemo. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Pri virusnih okužbah počivamo in dovolj pijemo. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
bolečine v žrelu je čezmerno zatekanje želodčne kisline v požiralnik pri sklanjanju ali leže, t. i. gastroezofagealna refluksna bolezen, ki jo preprečimo z zmanjšanjem telesne teže, dvignjenim vzglavjem, izogibanjem hrani dve uri pred spanjem, alkoholu, pijačam z mehurčki, kajenju, pikantni in močno začinjeni hrani, čokoladi in paradižniku. Lahko si pomagamo tudi z antacidi, ki so prosto dostopni v lekarni, oziroma z zdravili, ki jih predpiše zdravnik.« Drugi vzroki kronične bolečine v grlu so alergije, kajenje, pitje alkoholnih pijač, pitje prevročih ali premrzlih pijač, pijač z mehurčki, pikantna hrana, stranski učinek nekaterih zdravil, presuh zrak in pretirana raba glasilk. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije