ZA ZDRAVJE

B-kompleks za energijo

Objavljeno 11. avgust 2019 14.01 | Posodobljeno 11. avgust 2019 14.01 | Piše: M. M. K.

Vitamini skupine B skrbijo za presnovo, skrbijo za boljše razpoloženje, delovanje možganov in obnovo celic; pomanjkanje se kaže v slabem počutju, potrtosti, razpokah na koži.

Če ste utrujeni, vam morda manjka vitamina B. FOTO: Guliver/Getty Images
Vitamini B-kompleksa pomagajo pri pravilnem delovanju mišic, živčevja, prebavil, jeter, super so za zdravje kože, oči, za lase in še bi lahko naštevali. Pomembni so pri vseh presnovnih procesih, ki se dogajajo v telesu. So vodotopni, kar pomeni, da se odvečna količina iz telesa izloči. In zato pravzaprav nikoli ni bojazni, da bi imeli teh vitaminov v telesu preveč. Prej premalo.

image
Sadje je najbolje jesti surovo, lahko tudi v obliki smutija. FOTO: Guliver/Getty Images
V skupino spadajo tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kislina, ki so jo nekoč imenovali tudi vitamin B5, piridoksin (B6), biotin (B7), folna kislina (B9) in kobalamin (B12). Za zadostno oskrbo telesa z njimi poskrbimo z uravnoteženo in polnovredno prehrano, ki vključuje zelenjavo, sadje, mlečne izdelke, meso in ribe, polnozrnate izdelke in oreške. Dobro je vedeti, da jih kuhanje zelo hitro uniči, prav tako jih je manj v predelanih živilih. Zato je priporočljivo, da zelenjavo uživamo ali surovo ali kuhano na pari, sadje je najboljše surovo. Strokovnjaki za prehranjevanje svetujejo, da je vitamine B najbolje uživati ali zjutraj ali v dopoldanskem času, saj dejavno sodelujejo pri ustvarjanju energije. Vitamin B12 ima pomembno vlogo pri zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, potreben je za normalno delovanje imunskega in živčnega sistema, za normalno psihološko delovanje, so zapisali strokovnjaki na portalu prehrana.si, ki priporočajo za odraslega človeka vnos 2,5 µg kobalamina na dan. Če se prehranjujemo zdravo, raznoliko in uravnoteženo, nam tega vitamina ne bo primanjkovalo. Drugače je s tistimi, ki se prehranjujejo vegetarijansko oziroma vegansko. Potrebe po vitaminih B so povečane tudi v nosečnosti in pri dojenju in takrat je smiselno, da ga dodajamo v obliki prehranskih dopolnil, pravijo strokovnjaki. Zato naj ženska že v začetku nosečnosti ali še bolje takrat, ko o nosečnosti začne razmišljati, uživa folno kislino (vitamin B9), svetujejo ginekologi.

Vitamini B so vodotopni, kar pomeni, da se odvečna količina iz telesa izloči, zato ni bojazni, da bi jih imeli preveč.

image
Večkrat na teden si privoščimo ribo, zelenjavo raje soparimo, kot kuhajmo. FOTO: Guliver/Getty Images
Poleg drugih je v telesu nepogrešljiv tudi vitamin B1 oziroma tiamin, ki so ga odkrili kot prvega iz te skupine, pravijo mu tudi vitamin lepote. Pripomore namreč k čvrstim in sijočim lasem, če ga imamo dovolj, bo naša koža čista in sijoča, tudi nohti bodo bolj čvrsti in zdravi. Prav zaradi tega je vitamin B1 sestavni del številnih rastlinskih kozmetičnih preparatov, šamponov in balzamov za lase. Znak, da nam tega vitamina primanjkuje, so tudi suhe in razpokane ustnice.

Tiamin je pomemben tudi za možgane in pomaga pri zdravljenju depresije ter krepitvi spomina. Ena od številnih raziskav o njegovi učinkovitosti je pokazala, da naj bi pomagal preprečevati bolečine v času menstruacije.

Kje jih najdemo?

Vitamini B so vodotopni, kar pomeni, da se odvečna količina iz telesa izloči, zato ni bojazni, da bi jih imeli preveč.
Deli s prijatelji