DOBRO JE VEDETI

11 živil, ki pozitivno vplivajo na količino holesterola

Nekatera živila pomagajo ohranjati zdravo raven holesterola v krvi.
Fotografija: Za zdravo količino holesterola v krvi je mogoče poskrbeti s pravim izborom živil. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Za zdravo količino holesterola v krvi je mogoče poskrbeti s pravim izborom živil. FOTO: Thinkstock

Povišana količina slabega holesterola v krvi povečuje verjetnost srčnih bolezni, ki so med vodilnimi vzroki za smrtnost v sodobnem svetu. Eden najučinkovitejših nasvetov za nadzorovanje krvne maščobe pa se glasi: pazite, kaj jeste. Če boste na svoj jedilnik večkrat umestili naslednja živila, boste poskrbeli za zdravje srca in za splošno zdravje.

Olive in olivno olje

Številne študije so pokazale, da olivno olje znižuje količino skupnega holesterola v krvi, o čemer priča tudi dejstvo, da je v deželah, kjer je olivno olje glavni vir maščobe, najmanj obolenj srca in ožilja.

Avokado

Kadar nasičene maščobe v prehrani nadomestijo nenasičene, katerih vir je med drugim avokado, se znatno zniža količina slabega holesterola v krvi, prav tako se zniža verjetnost nalaganja oblog na stenah žil.

Divji losos

Ribe vsebujejo zdrave, nenasičene maščobe, ki blagodejno vplivajo na količino holesterola v krvi. Med njimi je z maščobnimi kislinami omega 3 in 6 na prvem mestu divji losos.

Čebula

Zlasti rdeča, ki zaradi flavonoida kvercetina varuje prehodnost ožilja, preprečuje nalaganje oblog na stenah arterij in uravnava raven holesterola, je zaveznica zdravega srca in ožilja. Enak učinek imata tudi česen in por.

Oves

Vsa polnozrnata žita so izvor vlaknin, hranljivih snovi, ki se vežejo na holesterol in preprečujejo njegovo absorpcijo v telesu, s tem pa preprečujejo, da bi njegova količina presegla priporočene vrednosti.

Stročnice

Še en dar narave, ki pomaga pri zniževanju holesterola, so stročnice: fižol, grah, čičerka in podobne. Z enim obrokom teh dnevno je mogoče količino holesterola v krvi zmanjšati za pet odstotkov, je dokazala v časopisu Canadian Medical Association Journal objavljena raziskava.

Kurkuma

Ta zlato rumena začimba vsebuje močne protivnetne snovi in med drugim uravnava količino krvne maščobe. Kurkumin v njej že v majhni količini zniža količino slabega in skupnega holesterola pri pacientih s koronarno srčno boleznijo.

Soja

Tofu, sojino mleko in podobni izdelki iz soje so dober vir fitosterola, snovi, ki je po strukturi podobna holesterolu, nastajajočem v jetrih. Kadar ga zaužijete s hrano, se proizvodnja holesterola v jetrih lahko zniža tudi za 14 odstotkov.

Mandlji

So bogat vir zdravih maščob in vlaknin, dveh hranljivih snovi, ki pomagata pri zniževanju holesterola v krvi. Strokovnjaki z univerze Penn State so odkrili, da se pri tistih, ki vsak dan uživajo mandlje, v šestih tednih zviša količina dobrega (HDL) in zniža količina slabega (LDL) holesterola.

Temna čokolada

Vsebuje veliko flavonoidov, antioksidantov, ki premagujejo vnetja. V eni od študij so posamezniki, ki so vsak dan uživali zmerno količino temne čokolade, količino slabega holesterola v štirih tednih znižali za štiri odstotke.

Črno vino

Resveratrol je snov v črnem vinu, ki preprečuje nalaganje oblog na stenah krvnih žil in manjša količino slabega holesterola v krvi, ampak le če si ga privoščite v zmerni količini, torej ne več kot kozarček na dan.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije