Citrusi za dobro voljo

Vdihavanje eteričnega olja evkaliptusa odmaši nos, poprova meta pomaga pri vremenskih spremembah.
Fotografija: FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images

Vdihavanje pare z eteričnim oljem, ki ste ga kanili v vročo vodo, je eden najhitrejših načinov odmaševanja zamašenega nosu, strokovnjaki v ta namen priporočajo zlasti olje evkaliptusa, bora ali poprove mete. A pozor: ko izbirate eterično olje, poiščite tisto s certifikatom, ki zagotavlja kakovost gojenja rastlin in proizvodnje, denimo demeter ali eco cert.

Pri inhalaciji eteričnih olj s pomočjo pare začnemo počasi, kapljico po kapljico. V vodo kanemo eno kapljico evkaliptusovega olja, se nagnemo nad posodo z brisačo čez glavo in vdihavamo. Ko kapljica izhlapi, kanemo kapljico bora in nazadnje še kapljico mete, svetujejo strokovnjaki.

Se v letnem času, ki se sicer poslavlja, slabo počutite, trpite za t. i. zimsko depresijo? Pomagajte si z eteričnim oljem citrusov. Hitro nam bo dvignil razpoloženje doma narejen osvežilec prostora: v stekleničko ali majhno razpršilko kanemo 2 ml eteričnega olja grenke pomaranče, 2 ml grenivke, 2 ml limone in en ml rdeče mandarine, dodamo 50 ml 70-odstotnega alkohola in 50 ml destilirane vode. Pred uporabo pretresemo.


​Pri ženskih težavah pomaga muškatna kadulja: ta ne vpliva blagodejno samo na težave, povezane z ženskim ciklom, ampak tudi sprošča in dviguje razpoloženje ter pomaga pri psihični utrujenosti, stresu, tudi nespečnosti. Poprova meta je idealna izbira za vse, ki trpijo zaradi vremenskih sprememb, saj pomaga pri glavobolu in migrenah, ki jih tovrstne spremembe izzovejo. Na papirnat robček kanemo eno kapljico in pustimo, da diši. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije