Čisti in krepi organizem

Kopriva je ena najbolj uporabnih zdravilnih rastlin: niža krvni tlak in holesterol, izboljšuje kri, tudi pri negi kože jo uporabljamo.
Fotografija: Kopriva je polna hranil in bi se morala večkrat znajti na naših krožnikih. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Kopriva je polna hranil in bi se morala večkrat znajti na naših krožnikih. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Nekoč so najrazličnejše težave blažili s pomočjo narave, pri tem je pomembno vlogo igrala kopriva, ki pogosto raste ob plotovih, živih mejah, nasipih, med grmovjem in v svetlih gozdovih. Listi so jajčasti z grobo žagasto nazobčanimi robovi; rastlino prekrivajo žgalni laski, ki nas, če se jih dotaknemo, spečejo. A toplotno obdelani ne pečejo več.

Koprivo imamo za plevel, a v resnici je polna hranil, vsebuje minerale kalcij, fosfor, železo, kalij (ki je nujen za normalno funkcijo srca), magnezij in vitamine C, A, B2, B5, K, betakaroten, tanin.

Najpogosteje pijemo koprivni čaj.
Najpogosteje pijemo koprivni čaj.
Najpogosteje nabiramo listke, najboljši so mladi. Nabiramo jih v naravi, kjer ni prometa in drugih onesnaževal. Nekoč so jo zlasti nabirali spomladi, na prehodu v poletje, ko je bila dobrodošel vir C-vitamina.

Ljudska medicina koprivo priporoča za čiščenje organizma in izboljšanje krvi, saj vsebuje železo, za odvajanje vode pri okužbah sečil, lajšanje krčev in revmatičnih težav, lažje izkašljevanje, nižala naj bi sladkor v krvi in stimulirala delovanje črevesja oziroma uravnavala prebavo ter nižala visok krvni tlak, blagodejno naj bi vplivala tudi na jetra.

Tudi pri povečani prostati jo priporoča ljudsko zdravilstvo; pri proučevanju benigne hiperplazije prostate so izvedli več raziskav, vse so potrdile izboljšanje bolezenskega stanja, povečala se je količina izločenega urina, izboljšal se je urinski tok, ni pa se izboljšal za prostato značilni antigen. Če imate težave s prostato, se še pred uporabo koprivnega čaja posvetujte z zdravnikom, saj ni vsako stanje povečane prostate primerno za samozdravljenje.

Poleg naštetega naj bi bilo uživanje koprive učinkovito pri nižanju holesterola v krvi in preprečevanju nastanka ateroskleroze, tudi živce naj bi pomirjala. Ker je krepilna, se priporoča vsem slabotnim.

Uporablja se za nego kože, vrača ji sijaj, tudi težave z mozolji blaži, koristi lasem, zlasti v primeru težav z lasiščem in izpadanju las. Lomljivi nohti bodo imeli korist od koprivnega čaja. Kopriva velja za relativno varno, a ker odvaja vodo iz telesa, lahko povzroči dehidracijo, tudi pri zdravih, resne težave pa lahko povzroči pri srčnih in ledvičnih bolnikih, zato se je treba pred uporabo posvetovati z zdravnikom. Prav tako naj se z zdravnikom o uporabi koprive posvetujejo nosečnice in doječe matere.

Najpogosteje iz njih delamo čaj, pripravljamo pa jih lahko tudi kot špinačo. Čaj naj bi dobro deloval pri virusnih in bakterijskih okužbah, grgramo ga proti aftam, vnetju dlesni, tudi angini. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije