BODITE PREVIDNI

Če ne odstranite maskare, lahko oslepite

Zaradi daljšega zanemarjanja se pigmentirani ostanki nabirajo pod veko in lahko poškodujejo oči; vnetje lahko pripelje celo do najhujšega.
Fotografija: To so posledice, če maskare redno ne odstranjujete s trepalnic.
Odpri galerijo
To so posledice, če maskare redno ne odstranjujete s trepalnic.

Večina žensk si dneva brez uporabe maskare ne zna več predstavljati. Z njo si polepšajo trepalnice, tako jim dodajo volumen in jih naredijo daljše. A kot pri vsaki umetni stvari, ki jo nanesemo na svoje telo, je treba biti pri tem zelo previden, drugače lahko ogrozite celo svoj vid. O tem priča primer 50-letne Therese Lynch iz Sydneyja v Avstraliji, ki je bila malomarna pri odstranjevanju tega ličila. Njena slaba navada je trajala celih 25 let. V tem času je ženska redno uporabljala maskaro, pri nanosu pa ni prav nič varčevala. Posledice, kot prikazuje fotografija, so bile grozljive. Pod veko so se ji namreč začeli nabirati ostanki maskare in pojavile so se bolečine. Občutek je imela, kot da ima nekaj v očesu, in končno je le odšla na pregled. »Šokirana sem bila. Mislila sem, da sem si za vedno poškodovala veko in da nikoli več ne bo normalna,« je povedala 50-letnica.


Redno si jo odstranjujte!


Podroben pregled pri zdravnici je pokazal, da so se ji na notranji strani veke v tkivo dobesedno zažrli pigmentirani ostanki maskare. Vse to je povzročilo vnetje očesne veznice in poškodbo roženice. »Zelo neprijetno je bilo. Imela sem vnete in zelo težke veke, ker sem jih tako dolgo pustila v takem stanju,« je povedala ženska. Njena zdravnica dr. Dana Robaei je opozorila, da je pri Lynchevi obstaja velika nevarnost, da bi se ji vnele še oči, kar lahko v redkih primerih vodi celo do slepote. Zato vsem ženskam polaga na srce, naj nikar ne zanemarijo rednega odstranjevanja maskare. »Imela je take simptome, kot da bi vam nekdo vrgel pest peska v oči – ves čas bi vas dražilo,« je še pojasnila zdravnica.

Avstralka je prestala 90-minutni poseg, v katerem so ji z vek odstranili ostanke maskare, a še vedno niso takšne, kakršne so bile pred prvimi nanosi ličila. »Zelo pomembno je, da si redno, prav vsak večer, odstranjujete maskaro. Ne smete zamuditi niti enega dneva,« zdaj opozarja Lyncheva. Zdravnica Robaeijeva pa pravi, da česa takega v svoji karieri še ni videla in da je prav to primer dober kazalnik tega, kako se posamezniki ne zavedajo nevarnosti, ki jih prinaša sodobna lepotna kozmetika.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije