SPANJE

Budni zaradi hitrega interneta

Če nismo naspani, težko delamo, pozabljamo, smo razdražljivi in utrujeni.
Fotografija: Če nismo naspani, težko vstanemo. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Če nismo naspani, težko vstanemo. FOTO: Guliver/Getty Images

Spanje je nujno, ne le za normalno funkcioniranje telesa, dame imajo od kakovostnega spanca še dodatno korist, namreč lepši videz. A čeprav vemo, da ga potrebujemo, v posteljo nemalokrat odhajamo pozneje, kot naj bi, večinoma nas pritegne televizija, še bolj pametni telefoni, tablični računalniki. Tehnologija pa je spancu zdaj zadala še en udarec: raziskovalci so razkrili, da tisti, ki imajo hitrejši internet, spijo manj, 25 minut manj, če smo natančni (v primerjavi z ljudmi, ki na konceh prstov nimajo hitrega interneta).


Raziskovalci z univerze Bocconi v Milanu so ugotovili, da širokopasovni internet neposredno vpliva na količino spanca, občutek utrujenosti in zadovoljstvo s spanjem: tisti, ki imajo boljši dostop do interneta, več časa preživijo med brskanjem po spletu, pregledovanjem družabnih omrežij ali igranjem igric. Zaradi vsega tega gredo pozneje v posteljo, zjutraj pa spanca ne morejo potegniti, saj morajo vstati ob določeni uri, da se pripravijo na službo ali šolo, kar pomeni, da so čez dan utrujeni. Taki pa ne morejo dobro funkcionirati, se težko koncentrirajo, so razdražljivi in – zaspani.

Uporaba interneta je odvisna od starosti; igrice bodo najverjetneje igrali najstniki in mladi odrasli, stari od 13 do 30 let, prav tako bodo gledali teve ali videoposnetke. Starejši odrasli (31–59) raje uporabljajo pametne telefone ali računalnike za brskanje po spletu.

Zvečer ne bi smeli brskati po pametnih telefonih. FOTO: Guliver/Getty Images
Zvečer ne bi smeli brskati po pametnih telefonih. FOTO: Guliver/Getty Images

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas