Bolni, ne jejte tega

Ko vas v posteljo položi katera od virusnih okužb, se je nekaterim živilom bolje izogniti.
Fotografija: Prebolevanju virsunih okužb je treba prilagoditi tudi jedilnik. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Prebolevanju virsunih okužb je treba prilagoditi tudi jedilnik. FOTO: Thinkstock

Vsi vemo, da obstajajo jedi in pijače, ki pomagajo pri prebolevanju virusnih okužb, denimo kurja juhica in ingverjev čaj. Kaj pa jedi, zaradi katerih je okrevanje težavnejše, saj okrepijo nekatere simptome ter se jim je zato bolje izogniti? Da, tudi taka so in med njim naslednja ...

Slaščice

»Sladkor je na sploh neprijazen zdravju in z njim v nobenem primeru ni dobro pretiravati. Sploh pa ne tedaj, ko obležite zaradi virusne okužbe. Ob njem se namreč v organizmu poveča količina telesnih vnetij, kar pomeni, da simptomi, kot so glavobol, povišana telesna temperatura in drugi neljubi spremljevalci bolezni, trajajo dlje in so izrazitejši,« opozarja Irvin Sulapas, profesor športne medicine na medicinski šoli Huston.

Enostavni ogljikovi hidrati

Razmišljate o rezini belega kruha, premazani z maslom, ali krožniku špagetov? Premislite še enkrat. Predelani ogljikovi hidrati v organizmu razpadejo na sladkorje in na telo vplivajo prav tako kot slaščice, meni Sulapas in dodaja, da vsi ogljikovi hidrati seveda niso slabi. »Tisti z nizkim glikemičnim indeksom, torej sestavljeni, so bogati z vlakninami in zato blažijo telesna vnetja, res pa je, da so težje prebavljivi kot enostavni, torej tudi z njimi v času bolezni ni dobro pretiravati.«

Alkohol

Tako kot sladkor in enostavni ogljikovi hidrati tudi alkohol v organizmu spodbuja vnetja, hkrati slabi še bela krvna telesca in spodbuja dehidracijo. Primerna hidratacija je med prebolevanje okužbe ključnega pomena in zagotovo tedaj ne potrebujete nečesa, kar nanjo vpliva slabo.

Začinjena hrana

Če imate zamašen nos in zato težko dihate, je pekoča, začinjena hrana dobrodošla. Po zaslugi v pekoči papriki prisotnega kapsaicina, se sprostijo dihalne poti in olajša dihanje. Povsem druga zgodba pa je, če je eden od simptomov bolezni, ki vas je ujela, razdražen želodec. V tem primeru bodo pekoče jedi zadeve le še poslabšale.

Agrumi

Čeprav se zadeva na prvi pogled ne zdi smiselna, konec koncev je v njih veliko vitamina C, je kislina iz omenjenih sadežev tista, zaradi katere z agrumi ni dobro pretiravati, saj v času bolezni še dodatno razdraži želodec in poslabša počutje.

Mastna hrana

Običajno tedaj, ko smo bolni, nimamo ravno velikega apetita. Ko se ta začne vračati, pa še kako zadišijo mastna živila. A ta niso najboljša ideja, saj sočen hamburger ne bo le okrepil vnetij, prav tako bo za prebavila preveliko breme.

Slaščice z umetnimi sladili

»Res je, da v njih ni sladkorja, a žvečilni gumiji, bomboni in pijače z umetnimi sladili niso prijazni do prebavil. Vsebujejo namreč snovi, ki jih telo ne more prebaviti, zato v želodcu povzročajo nelagodje, celo diarejo,« opozarja Sulapas. Diareja pomeni dehidracijo, torej raje ne. Hkrati lahko umetna sladila poslabšajo glavobole. Če je vaše grlo boleče, izberite pastile z medom in brez sladkorja ter umetnih sladil.

Napitki s kofeinom

Kofein v kavi, čaju in gaziranih pijačah spodbuja dehidracijo, s tem pa zavira okrevanje. Če k temu pridamo še dejstvo, da je omenjenim pijačam pogosto dodan sladkor, je razlogov, da se jim med prebolevanjem okužbe izognete, več kot dovolj.

Trda in hrustljava živila

Zakaj? Ker ostri robovi prepečenca, krekerjev, oreščkov in celo surovega sadja in zelenjave zaradi teksture še dodatno razdražijo vneto grlo.

Vložena živila

Kisle kumarice, paprika ali solata zaradi kisline dodatno razdražijo vneto grlo in tudi želodec, zato se jim je tedaj, ko niste v najboljše stanju, primerno izogibati in z njimi počakati, da se pozdravite.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije