Blažijo utrujenost in bolečino

Češnje so okusni sadež, ki oznanja prihod vročih poletni dni; so bogate z antioksidanti, ki upočasnjujejo proces staranja, in delujejo protivnetno.
Fotografija: Če pijemo češnjev sok, je bolečina manjša. FOTOGRAFIJI: GULIVER/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Če pijemo češnjev sok, je bolečina manjša. FOTOGRAFIJI: GULIVER/GETTY IMAGES

Češnje niso le lepe na pogled, imajo tudi številne koristi za zdravje in celo videz. So odličen vir vitaminov A, B1, B2, B3, B6, C in K ter mineralov kalija, kalcija, železa, bakra, mangana, magnezija, fosforja in cinka; vsebujejo še prehranske vlaknine, celulozo, pektin, kisline, tudi nekaj beljakovin in ogljikove hidrate. Spodbujajo proizvodnjo kolagena, proteina, pomembnega za zdravje kože, kosti in vezivnega tkiva. Raziskava, opravljena na ameriški univerzi v Vermontu, je dokazala, da antioksidant antocian, ki daje češnjam lepo rdečo barvo, blagodejno vpliva na vnete mišice, blaži celo krče.


Bogate so z luteinom, zeaksantinom in betakarotenom, snovmi, ki čistijo proste radikale, v njih je rastlinski pigment kvercetin, ki krepi imunski sistem, pohvali se lahko celo s protivirusnimi in protiglivičnimi lastnostmi. Če upoštevamo, da ga najdemo tudi v medu, jabolkih in čebuli, ki so na vrhu seznama najbolj zdravih živil, imamo lahko tudi češnje za izjeme.
Kalij v njih krepi zdravje srca, saj regulira krvni tlak, streoli pa naravno nižajo povišan holesterol v krvi. Uživanje s streoli bogatih živil lahko zniža vrednosti holesterola LDL tudi do 20 odstotkov. Češnje blažijo vnetja: raziskovalci z državne univerze v Michiganu so odkrili, da antociani delujejo močno protivnetno.

Uživanje češenj lahko pomaga preprečevati bolezni, kot so artritis, fibromialgija in podobno. Češnje pa tudi sok iz njih blažijo bolečine, tudi fizično in mentalno utrujenost. Športniki, ki so pili češnjev sok pred tekom na dolge proge, so imeli po tekmi manj bolečin v mišicah v primerjavi z drugimi tekmovalci. V Londonu opravljena raziskava je pokazala, da se po zaužitju češnjevega soka v 24 urah povrne kar 90 odstotkov energije, izgubljene med športno aktivnostjo ali napornim fizičnim delom. Češnje veljajo za eno najboljših vrst sadja za čiščenje organizma, so izvrsten diuretik. V ljudski medicini se poleg plodov uporabljajo peclji, iz katerih pripravljamo čaj, ki topi ledvične kamne, čisti urinarni trakt.
Sladke, a zdrave
Sladke, a zdrave

Ste nervozni, razdražljivi, trpite zaradi glavobola, nemirnega spanca? Jejte češnje, vsebujejo namreč melatonin, ki lahko pomaga rešiti navedene težave, saj umirja živčni sistem in pomaga, da se sprostite in lažje zaspite.
Vsebujejo le malo maščob, so nizkokalorične ter imajo veliko vode – češnje so prijateljice vitkega stasa. Z njimi se lahko borimo proti gubam, suhi koži, tudi podočnjaki naj bi bili manj opazni. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije