Avokado za boljšo koncentracijo

Strokovnjaki so dokazali, da avokado pozitivno vpliva na delovanje malih sivih celic.
Fotografija: Avokado pozitivno vpliva na srce in možgane. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Avokado pozitivno vpliva na srce in možgane. FOTO: Thinkstock

Z vsakodnevnim uživanjem avokada je po besedah znanstvenikov mogoče izboljšati kognitivne sposobnosti in koncentracijo. Prav avokado je po navedbah stroke najbolj hranljiv sadež, kar jih je mogoče najti v naravi, saj premore številne za zdravje koristne snovi in varuje pred nekaterimi oblikami raka, med drugim pred rakom dojk in prostate, zahvaljujoč velikemu deležu karotenoida luteina in vitamina E pa ima izjemen učinek tudi na možgane.

Boljše kognitivne sposobnosti

Strokovnjaki z univerze Illinois so namreč dokazali, da imajo odrasli boljše kognitivne sposobnosti, če na svoj jedilnik redno umeščajo omenjeni sadež. V namen študije, ki je to dokazala, so 80 odraslih razdelili v dve skupini in jim dajali iste obroke z edino razliko: v prehrano polovice je bil vključen avokado. Na koncu so tisti, ki so ga redno uživali, na kognitivnih testih dosegali boljše rezultate v primerjavi z onimi, ki avokada niso jedli.

Vodja študije Naiman Khan je ob zaključku povedal, da imajo v njem prisotne hranljive snovi velik vpliv na možgane ter pripomorejo k ohranjanju koncentracije in spodbujajo kognitivne sposobnosti.

​Tudi za zdravo srce

Zeleni sadež je prav tako bogat z nenasičenimi maščobami, ki so pomembne za zdravje srca in ožilja ter je tudi s tega vidika dobrodošel v prehrani.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije