VPLIV

Aspirin v vlogi viagre

Strokovnjaki trdijo, da aspirin na impotenco deluje prav tako učinkovito, kot modra tabletka.
 
Fotografija: Iz zadrege v postelji bi lahko pomagalo zdravilo, ki je v vsaki domači lekarni. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Iz zadrege v postelji bi lahko pomagalo zdravilo, ki je v vsaki domači lekarni. FOTO: Thinkstock

Znanstveniki s turške univerze Medipol v Carigradu so šest tednov spremljali 184 moških, starejših od 48 let. Približno 70 odstotkov sodelujočih je imelo težave z doseganjem erekcije, poroča The Daily Mail, zadeve pa so se do konca poizvedbe pri nekaterih izboljšale.

Potek študije

120 moških je pod budnim očesom znanstvenikov vsak dan zaužilo 100 miligramov aspirina, ostali so uživali placebo. Med potekom študije so strokovnjaki sodelujočim zastavljali dvoje vprašanj:
  • Ste lahko med spolnim odnosom svoj penis vstavili v vagino?
  • Ali je bila erekcija dovolj dolga za uspešen spolni odnos?
Približno polovica sodelujočih iz obeh skupin je ob prvem preverjanju na prvo vprašanje odgovorilo pozitivno, nekaj manj kot tretjina iz obeh skupin pa je na drugo vprašanje odgovorila z da. Proti koncu raziskave pa so bili odgovori bolj različni.

Spodbudno

Po šestih tednih je 88,3 odstotka moških iz prve skupine z da odgovorilo na prvo vprašanje, 78 odstotkov tistih iz iste skupine pa je z da odgovorilo tudi na drugo vprašanje. Števila po mnenju strokovnjakov ne odstopajo veliko od rezultatov, ki jih glede na podobne poizvedbe zagotavlja viagra. Med moškimi, ki so uživali placebo, je z da na prvo vprašanje odgovorilo 59 odstotkov in na drugo 43 odstotkov sodelujočih.

Vendarle pozor

Kljub temu urologi opozarjajo, da je bila študija izvedena na majhnem vzorcu in ni vključevala pacientov, pri katerih je verjetnost erektilne disfunkcije največja: sladkornih bolnikov, tistih s povišanim krvnim tlakom in obolelih za koronarno arterijsko boleznijo. Kot je povedal  Darshan P. Patel z oddelka za urologijo na medicinski fakulteti v Utahu, bodo potrebne še nadaljnje študije, da bi z gotovostjo lahko trdili, da lahko aspirin res pripomore k zdravljenju erektilne disfunkcije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije