MALI GENIJI

Sedem nenavadnih stvari, ki jih počnejo izjemno inteligentni otroci

To jih izda.
Fotografija: Je vaš otrok med njimi? FOTO: Juliadu, Getty Images
Odpri galerijo
Je vaš otrok med njimi? FOTO: Juliadu, Getty Images

Pisateljica in pevka Glynis Ratcliffe je na portalu Romper delila sedem stvari, ki izdajo izjemno inteligentne otroke. Tem naj bi bilo namreč prirojeno nenavadno vedenje. Mnogi starši so morda zaradi tega zaskrbljeni, vendar ni razloga za skrb. Normalno je, da odstopajo od množice in razmišljajo zunaj vsiljenih stereotipov. Bodite ponosni, če je vaš otrok takšen mali »čudak«, ki ga mnogi ne razumejo. To samo kaže, da je njegov um zaposlen z razmišljanjem o vsem mogočem.

Pravkar so spregovorili in že govorijo cele stavke

To so otroci, ki že zelo zgodaj znajo izraziti, kar mislijo in čutijo. Zdi se vam, da so pravkar spregovorili, iz njih pa že vrejo zapleteni stavki. Glynis se je spomnila svoje izkušnje s pastorko, zgodbe, ki je skozi leta zabavala njeno družino. »Dolgo časa ni rekla ničesar, tu in tam je spregovorila nekaj besed, potem pa je nekega dne izrekla svoj prvi stavek: 'Sporočilo kanadske vlade.' Imela je komaj eno leto,« je zapisala.

Spominjajo se dogodkov iz zgodnjega otroštva

»Nekega dne me je hči spraševala o tistem dnevu, ko smo šli v gore. Takrat je imela 18 mesecev, zdaj ima skoraj pet let. Kako je to mogoče?« se sprašuje pisateljica.

Neverjetno zgodaj začnejo brati

Pogosto začnejo tako, da se pretvarjajo, da berejo svoje slikanice o živalih, a zdi se, da začnejo besede prepoznavati po naključju, čeprav jih tega še nihče ni naučil. »Pred enim letom je bila z mano v trgovini moja hčerka. Ustavili sva se pred polico s kosmiči Special K, ki jih nikoli nisem jedla in jih nihče pri nas ne kupuje. Pogledala jih je, se obrnila k meni in me vprašala: 'Kaj je tako posebnega na njih?' Bila sem popolnoma začudena.«

Spominjajo se svojih sanj, ko so bili še zelo mali

»Njihove sanje se začnejo kot spomini na nekaj, kar se je zgodilo včeraj, vsaj po mojih izkušnjah. Hčerka me je vprašala, ali se spomnim, kako smo šli sinoči s kanuji do koče, ko smo bili sredi zime in nismo bili v koči že več mesecev,« razlaga Glynis.

Obsesivno zbirajo stvari ali se o nečem učijo

»Lahko gre za 68 školjk, ki jih vaš otrok vztrajno zbira kot spominke s potovanja, zato jih kategorizira po obliki. Ali pa želi izvedeti vsa dejstva o 47 različnih dinozavrih – kako se hranijo, razmnožujejo, gnezdijo. In to pri štirih letih,« nadaljuje Ratcliffova.

Svoje igrače razporedijo na zelo specifičen način

»Mojemu otroku res ne bi bilo treba skrbeti, ali so igrače razporejene v pravilnem, popolnem vrstnem redu, na primer od najvišje do najnižje ali od najsvetlejše do najtemnejše,« dodaja.

Imajo zelo razvito in kompleksno domišljijo

»Všeč mi je bujna domišljija in iskreno se trudim, da pri svojih otrocih nikoli ne zadušim neverjetnih misli in tega, kar ustvarjajo u z njimi,« pravi ta pisateljica.

Spodbujajte razvoj inteligence pri otrocih

Profesor Julian Stanley z univerze John Hopkins je preučeval visoko inteligentne otroke in spremljal njihov razvoj v naslednjih 45 letih – kariero, intelektualni napredek itd. Kasneje je ustanovil center za nadarjeno mladino. Eden tistih otrok, ki jih je spremljal, je bila Camilla Benbow. Danes je dekanja univerze Vanderbilt. Izpostavila je osem stvari, ki bi jih morali početi starši, da bi spodbudili intelektualni razvoj svojih otrok, kar je dobra podlaga za uspeh v življenju, piše Independent.

  • Izpostavite svoje otroke različnim izkušnjam.
  • Podprite jih tako čustveno kot intelektualno.
  • Poskrbite, da bodo imeli pozitiven in močan odnos s svojimi učitelji. Zelo pametni učenci namreč pogosto potrebujejo več izzivov v šoli, učitelj pa jim lahko to omogoči – kar je zelo pomembno pri njihovem napredku.
  • Če otroka še posebej zanima neka tema ali hobi, mu dajte možnost, da razvija svoje sposobnosti v tej smeri.
  • Pohvalite njihovo trdo delo, ko je boljše od njihovih sposobnosti. To jim bo pomagalo razviti poseben način razmišljanja, ki pripisuje pomen nenehnemu napredku.
  • Spodbujajte otroke k postavljanju vprašanj in intelektualnim izzivom. Če so zgodaj izpostavljeni neuspehu in jim to predstavite kot del življenja, v katerem se nečesa naučijo, bo to nanje delovalo spodbudno.
  • Izogibajte se uporabi izrazov, kot sta »nadarjen si« in »zelo si inteligenten«. To lahko za otroka postane breme.
  • Testirajte njihove sposobnosti.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas