HOJA

4400 korakov na dan odžene bolezni stran

Za krepitev zdravja se priporoča zmerna telesna dejavnost, tudi v starosti; upokojenci kondicijo najlažje vzdržujejo z redno hojo.
Fotografija: S 4400 koraki na dan naredite veliko za svoje zdravje. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
S 4400 koraki na dan naredite veliko za svoje zdravje. FOTO: Guliver/Getty Images

Mnogi poznajo priporočila Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), da deset tisoč korakov na dan odžene bolezen stran. Vendar pa je to za mnoge, predvsem za starejše generacije, skoraj nedosegljivo: to je namreč okoli osem kilometrov na dan in večina tega nikoli ne doseže.

Vsak korak šteje! FOTO: Guliver/Getty Images
Vsak korak šteje! FOTO: Guliver/Getty Images
Dobra novica za upokojence in tiste, ki se temu približujejo, je, da za dobro stanje telesa in duha zadostuje že 4400 korakov. Tako je pokazala najnovejša študija, ki so jo opravili ameriški in japonski znanstveniki.
 

Kraljevska disciplina


Okoli šestdesetega leta postane hoja tako rekoč kraljevska disciplina za vse tiste, ki želijo ostati zdravi. Zmanjšuje telesno težo in s tem tveganje za srčno-žilne bolezni, raka (predvsem raka dojke in debelega črevesa), za sladkorno bolezen, povišan pritisk, poleg tega tudi ohranja zdravje kosti in sprošča endorfine, ki so naravni antidepresivi. Po oceni SZO vsako leto zaradi pomanjkanja gibanja umre kar 3,2 milijona ljudi, to pa je po visokem krvnem tlaku, kajenju in sladkorni bolezni četrti najpogostejši vzrok za smrt.

Sprehodite se s svojimi vnuki. FOTO: Guliver/Getty Images
Sprehodite se s svojimi vnuki. FOTO: Guliver/Getty Images
S hojo si zmanjšamo tveganje za raka dojke za 39 odstotkov, 35 odstotkov za sladkorno bolezen tipa 2, 30 odstotkov za srčni infarkt in 29 odstotkov za raka debelega črevesa.

A da opravimo 10.000 korakov, ne zadostuje le, da se sprehodimo do trgovine in nazaj ali od kavča do mize, ampak se moramo redno in načrtovano sprehajati, ne glede na vreme. V povprečju namreč vse generacije za vsakodnevne opravke naredimo le okoli 7000 korakov.

Nabavite si pedometer in štejte korake. FOTO: Guliver/Getty Images
Nabavite si pedometer in štejte korake. FOTO: Guliver/Getty Images
Znanstveniki so spremljali več kot 16.000 posameznikov, ki so korake merili s pedometrom, napravico, ki si jo kot uro namestimo na zapestje. Odkrili so, da se je smrtnost v ciljni skupini toliko bolj zniževala, ko so opravili več korakov. Prav tako se je izkazalo, da vsak korak šteje – smrtnost med tistimi, ki opravijo 2700 korakov, je višja kot pri tistih, ki jih naredijo 4400.

A pozor, dobrodejni učinki hoje se pri upokojencih ustavijo pri 7500 korakih. To pomeni, da več od tega ni več zdravo, saj je za organizem preveč!
 

Kako začeti?


Nova priporočila za upokojence se torej glasijo: nabavite si pedometer in na dan hodite od tri do pet kilometrov, to je slaba urica. Hoja je dostopna vsakomur, saj ni nobene potrebe, da bi morali nakupovati drago in vrhunsko opremo. Najbolj pomembna je obutev, ta naj bo udobna in z dobrim oprijemom.


Če ste začetnik, bodite zmerni. Ne zaletite se v strmine in na dolge razdalje. Začnite zlagoma, po 15 minut na dan, in to po položnem terenu. Ne zadihajte se preveč in izogibajte se potkam, kjer je veliko listja ali blata. Padci pri teh letih se lahko slabo končajo!

Poleg dobrih pohodnih čevljev je najpomembnejši pregovor – kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Tudi če dežuje ali se vam ne ljubi, sprehodite se z domačega udobnega kavča in si tako podaljšajte življenje! 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije