30 stvari o koronavirusu, ki jih nujno morate vedeti

Odgovarjamo na najpogostejša vprašanja, povezana z virusom sars-cov-2.
Fotografija: Koronavirus so zaznali tudi pri naših sosedih v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Koronavirus so zaznali tudi pri naših sosedih v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem. FOTO: Shutterstock

Uradno potrjene okužbe s koronavirusom v Sloveniji sicer še ni, a so tudi pristojni priznali, da je le še vprašanje časa, kdaj bo tudi pri nas prva oseba okužena z virusom, ki se hitro širi po svetu. Za preprečevanje širjenja virusa lahko veliko naredimo tudi sami. Zbrali smo nekatere informacije, ki so vam lahko pri tem v pomoč oziroma pojasnjujejo, kako ravnati.

1. Kaj je covid-19 in kaj sars-cov-2?
Koronavirus so poimenovali sars-cov-2, bolezen, ki jo virus povzroča, pa covid-19.


2. Kakšni so simptomi in kako se koronavirus širi?
Bolezen se kaže s slabim počutjem, z utrujenostjo, nahodom, vročino, s kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Iz poročanja Kitajske lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 odstotkih okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 odstotkov zbolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi s  koronavirusom še ni. Po poročanju Kitajske se ocenjuje, da umre od dva do štiri odstotke obolelih. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica pa tudi sepsa in septični šok, ki lahko povzroči smrt pacienta. Okužbe s koronavirusom od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, ne moremo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev okužbe je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje z brisom iz nosno-žrelnega prostora, žrela, izmečka dihal in še iz drugih kužnin. Za zdaj lahko z gotovostjo rečemo le, da se širi s človeka na človeka kapljično pri kihanju in kašljanju, ni pa potrjeno, da se prenaša aerosolno oziroma da se virus dlje časa zadržuje v zraku.

3. Kaj morate narediti, če ste bili v stiku z okuženo osebo?
Na Hrvaškem, kjer imajo potrjen primer okužbe, svetujejo, če ste bili v zadnjih dveh tednih v tesnem stiku z obolelo osebo, bodite v samoizolaciji doma. V tem času si merite telesno temperaturo enkrat dnevno in vsak dan obveščajte pristojnega epidemologa. Če se v tem času pri vas razvijejo simptomi bolezni, bo epidemiolog organiziral prevoz v bolnišnico. Ena okužena oseba lahko v povprečju prenese bolezen na 200 do 300 ljudi.

4. Kaj morate narediti, če ste bili v stiku z osebo, ki je pripotovala s prizadetih območij?
Če osebe nimajo bolezenskih znakov, značilnih za koronavirus, ki se kažejo z vročino, s kašljem in z občutkom pomanjkanja zraka, niso potrebni nikakršni ukrepi.
 
5. Kaj lahko sami naredite za preprečevanje širjenja virusa?
Umivanje in dezinfekcija rok sta ključna za preprečevanje okužbe. Roke umivajte pogosto in temeljito z milom in vodo najmanj 20 sekund. Če vode in mila nimate, lahko uporabite dezinfekcijska sredstva, ki imajo najmanj 60 odstotkov alkohola. Virus prihaja v telo skozi oči, nos in usta, zato se jih ne dotikajte z neumitimi rokami.

6. Ali je razkužilo za roke zadostna zaščita proti koronavirusu v primeru, da nimam možnosti umivanja rok?
Če voda in milo nista dostopna, lahko umivanje rok nadomesti tudi razkužilo za roke.

7. Morajo biti vse obolele osebe v bolnišnici?
Večina bolnikov ima blažjo obliko bolezni, zato jim ni treba v bolnišnico, ampak le tisti, pri katerih pride do zapletov.
 
8. Je oseba po preboleli bolezni zaščitena pred ponovno okužbo?
Podatka o tem, ali smo po preboleli bolezni pred ponovno okužbo zaščiteni, še ni.

9. Ali sars-cov-2 prizadene le starejše ljudi ali so dovzetni tudi mlajši?
Ljudje vseh starosti se lahko okužijo s koronavirusom  Starejši ljudje in ljudje s kroničnimi boleznimi (kot so astma, diabetes, srčne bolezni) so bolj podvrženi težji bolezni po okužbi. Svetovna zdravstvena organizacija ljudem vseh starosti svetuje, naj se držijo najpomembnejših ukrepov, ki zmanjšajo možnost okužbe – predvsem higiene rok in izogibanje vidno obolelim osebam (če so vročični, kašljajo, smrkajo, kihajo).
 
10. Ali se koronavirus prenaša med ljudmi?
Prenaša se kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom, razdalja do bolnika 1,5 m.  Mogoče je, da se okužimo ob stiku z onesnaženimi površinami, ni pa še zanesljivo dokazano. Čeprav ni dokazano, da se virus prenaša po zraku (aerogeno), se svetuje previdnost in zaščita pri posebej tveganih posegih v zdravstveni ustanovi (npr. ob bronhoskopiji, kjer nastaja kužni aerosol). Bivanje v istem prostoru z bolnikom (če smo na razdalji 1,5 m) ne predstavlja tveganja.

11. Ali se lahko hišni ljubljenčki okužijo s koronavirusom in ga širijo?
Trenutno ni dokazov, da bi se lahko hišni ljubljenčki okužili s koronavirusom. Kljub temu si je po vsakem stiku z živalmi priporočljivo umiti roke, saj nas to varuje tudi pred ostalimi patogeni, ki se lahko prenašajo med človekom in živaljo.
 
12. Kakšna je inkubacijska doba po okužbi?
Točna inkubacijska doba še ni poznana, glede na ostale koronaviruse in preliminarne podatke pa je ocenjena med dvema in 12 dnevi, a najbrž ne več kot 14 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba dolga približno šest dni.

13. Kako dolgo virus sars-cov-2 preživi na površinah?
Trenutno še ni znano, kako dolgo lahko virus preživi na površinah. Ostali koronavirusi lahko na površinah preživijo nekaj ur do nekaj dni. Razkužila lahko učinkovito uničijo virus in preprečijo, da bi prešel na človeka.
 
14. Ali je smiselno nositi zaščitno masko?
V Sloveniji splošna uporaba zaščitne maske ni potrebna. Maske se premočijo in po določenem času ne nudijo več zaščite. Potrebno jih je nadomestiti z novimi. Zelo pomembno je, da so pravilno nameščene (pokrivajo nos in usta). Maske so smiselne znotraj zdravstvenih ustanov, kjer so zaposleni poučeni, kdaj je uporaba maske potrebna ter o njeni pravilni namestitvi, nošenju, snemanju in odstranjevanju. Zdravstveni delavci zaščitne maske nosijo v smiselnih okvirih in ne celoten delovni čas. Na potovanju svetujemo ravnanje v skladu z lokalnimi navodili.

15. Kako se okužbe z novim koronavirusom zdravijo?
Protivirusnega zdravila ni. V preizkušanju so protivirusna zdravila, vendar nobeno ni registrirano za zdravljenje koronavirusa. Zdravila, ki učinkujejo, denimo, na virus gripe ali herpes virus ne učinkujejo na koronaviruse. Zdravljenje je simptomatsko – z zdravili se poskuša olajšati bolnikove težave in nadomestiti funkcijo organa, če ob okužbi ni zadostna, npr. ob hudi prizadetosti pljuč se bolnike mehanično predihava (umetna ventilacija), dodaja kisik, nadomešča tekočine ipd.
Cepivo ne obstaja. V primeru okužbe se zdravi oziroma blaži simptome.

16. Ali cepivo proti pnevmokoknim okužbam ali cepivo proti gripi varuje pred novim koronavirusom?
Ne. Cepivo proti pnevmokoknim okužbam in cepivo proti gripi ne zagotavljata zaščite pred novim koronavirusom. Virus je nov in drugačen in potrebuje svoje cepivo. Raziskovalci poskušajo razviti cepivo proti novemu koronavirusu, vprašanje pa je, kdaj ji bo uspelo. Čeprav cepivo proti pnevmokoknim okužbam in tudi cepivo proti gripi ne zaščiti pred novim koronavirusom, so cepljenja zelo priporočljiva, da zaščitite svoje zdravje.

17. So antibiotiki učinkoviti pri preprečevanju in zdravljenju novega koronavirusa?
Ne, antibiotiki ne delujejo proti virusom, le proti bakterijam. Novi koronavirus je virus, zato se antibiotiki ne smejo uporabljati kot sredstvo za preprečevanje ali zdravljenje. 
 
18. Obstajajo kakšna posebna zdravila za preprečevanje ali zdravljenje novega koronavirusa?
Do danes ni priporočeno nobeno posebno zdravilo za preprečevanje ali zdravljenje novega koronavirusa sars-cov-2. Nekatera posebna zdravljenja so v preiskavi in ​​bodo preučena v kliničnih preizkušanjih.

Koronavirus se hitro širi. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Koronavirus se hitro širi. FOTO: Getty Images, Istockphoto


19. Ali se lahko testiram na koronavirus?
Testiranje se izvede le pri bolnikih z akutno okužbo dihal (z vročino in s kašljem ali z občutkom pomanjkanja zraka), ki so v 14 dneh pred začetkom bolezni:

– bivali v Vuhanu ali kjer koli drugje na Kitajskem oziroma tam potovali (vključno s Hongkongom in Macaom), v Južni Koreji, Iranu ali v italijanskih regijah  Lombardija, Veneto, Piemont ali Emilia Romagna ali
– bili v tesnem stiku s potrjenim primerom covid-19 (npr. bivanje z bolnikom v skupnem gospodinjstvu, opravljanje dela v istem prostoru, obisk bolnika v bolnišnici …).

Odločitev o izvedbi testiranja sprejme lečeči zdravnik. Samoplačniško testiranje v akreditiranih (tj. usposobljenih) mikrobioloških laboratorijih ni na voljo.
 
20. Kakšen je vpliv okužbe na nosečnice in razvoj ploda?
Za zdaj še ni podatkov o tem, kako okužba z novim koronavirusom vpliva na nosečnost. Zaradi fizioloških sprememb in spremenjenega imunskega odziva v nosečnosti so nosečnice sicer lahko bolj občutljive za okužbe dihal. Nosečnice imajo lahko večje tveganje za nekatere okužbe in večje tveganje za težji potek bolezni, kar so do zdaj opazili pri nekaterih okužbah z drugimi koronavirusi (sars-cov, mers-cov) in nekaterih drugih okužbah dihal, kot je gripa. Zaplete v nosečnosti so opazili pri okužbah z drugimi koronavirusi (npr. sars-cov, mers-cov), zanesljivih podatkov o zapletih v nosečnosti z novim koronavirusom pa še ni. Za zdaj tudi še ni znano, ali se novi koronavirus lahko prenese z bolne matere na plod med nosečnostjo. Izsledki nedavne študije, ki je preučevala nekaj bolnih nosečnic, kažejo, da pri nobeni od nosečnic ni prišlo do prenosa okužbe z matere na plod. Tudi pri okužbah z drugimi koronavirusi, kot sta sars-cov in mers-cov, je podatkov o prenosu okužbe z matere na plod malo, za zdaj pa o prenosu okužbe z matere na plod niso poročali.

21. Ali lahko z razprševanjem alkohola ali klora po koži telesa in oblačilih uničimo novi koronavirus?
Ne. Razprševanje pripravkov, ki vsebujejo alkohol ali klor, po telesu ne bo uničilo virusov, ki so že vstopili v vaše telo. Razprševanje takšnih snovi je lahko škodljivo za oblačila ali sluznico (oči, usta). Pripravki, ki vsebujejo alkohol in klor, so lahko koristni za razkuževanje površin, vendar ji je treba uporabiti v skladu  s priloženimi navodili.

22. Se sars-cov-2 uniči ob sušenju s sušilnikom  rok?
Ne. Sušilniki rok niso učinkoviti pri uničevanju novega koronavirusa. Pogosto umivanje rok z vodo in milom je pomembno, da zmanjšamo možnost za okužbo z novim koronavirusom. Ko so roke umite, jih temeljito osušite s papirnatimi brisačkami ali sušilnikom rok. Tudi razkužila na osnovi alkohola (več kot 60 odstotkov) nudijo zaščito pred okužbo.
 
23. Ali lahko ultravijolična razkuževalna žarnica ubije novi koronavirus?
UV-žarnic ne smemo uporabljati za sterilizacijo rok ali drugih predelov kože, saj lahko UV-žarčenje povzroči draženje kože.
 
24. Kako učinkovite so naprave za merjenje telesne temperature (termo skenerji)  pri odkrivanju okuženih z novim koronavirusom?
Termo skenerji so učinkoviti pri odkrivanju oseb s povišano telesno temperaturo (višjo od običajne telesne temperature), tudi tistih, ki imajo vročino zaradi okužbe z novim koronavirusom. Termalni skenerji  ne morejo odkriti okuženih z novim koronavirusom, ki še nimajo vročine.
 
25. Ali je varno prejeti pismo ali paket s katerega koli območja, kjer so poročali o okužbah z novim koronavirusom?
Da, varno je. Ljudje, ki prejemajo pakete iz Kitajske, ne tvegajo, da bi se okužili z novim koronavirusom.  Izkušnje z drugimi koronavirusi kažejo, da ne preživijo daljšega časovnega obdobja zunaj gostitelja (človeka ali živali). Koronavirusi so do prihoda paketa v Slovenijo že propadli in ne morejo povzročiti okužbe. Koronavirusi ne preživijo dolgo na predmetih, kot so pisma ali paketi. Posebni ukrepi zaradi paketov z območij, od koder poročajo o okužbah z novim koronavirusom, niso smiselni.
 
26. Ali lahko redno izpiranje nosu s fiziološko raztopino pomaga preprečiti okužbo?
Ne. Ni dokazov, da redno izpiranje nosu s fiziološko raztopino varuje pred okužbo z novim koronavirusom. Obstaja nekaj omejenih dokazov, da lahko redno izpiranje nosu s fiziološko raztopino ljudem pomaga pri hitrejšem okrevanju ob prehladu. Vendar pa ni bilo dokazano, da redno izpiranje nosu preprečuje okužbe dihal.
 
27. Ali lahko izpiranje ust z grgranjem ustne vode zaščiti pred sars-cov-2?
Ne. Ni dokazov, da bi uporaba ustne vode zaščitila pred okužbo z novim koronavirusom. Nekatere ustne vode lahko za nekaj minut uničijo nekatere mikrobe v ustni votlini, vendar to ne pomeni, da vas ščitijo pred okužbo z novim koronavirusom.
 
28. Ali lahko uživanje česna prepreči okužbo s sars-cov-2?
Česen je zdravo živilo, ki ima lahko nekatere protimikrobne lastnosti, vendar pa za trenutni izbruh ni dokazov, da bi uživanje česna zaščitilo ljudi pred okužbo z novim koronavirusom.
 
29. Ali uporaba zaščitne kreme s sezamovim oljem prepreči vdor sars-cov-2 v telo?
Ne. Sezamovo olje ne uniči novega koronavirusa. Obstaja nekaj kemičnih razkužil, ki lahko uničijo novi koronavirus na površinah. Sem spadajo razkužila na osnovi belila/klora, bodisi topila, 75-odstotni etanol, perocetna kislina in kloroform. Vendar pa imajo na virus zelo malo ali nobenega vpliva, če jih nanesete na kožo ali pod nos. Lahko je celo nevarno, če te kemikalije nanesete na kožo.

30. Naj prestavim/odpovem potovanje?
Dokler se je virus širil predvsem na Kitajskem, je bilo priporočilo, da se tja ne potuje, če ni res nujno, ko pa se je začel širiti tudi po Evropi, vlade vse pogosteje priporočajo ljudem, naj ne odidejo na pot, če ni nujno potrebno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije