ZAŠČITA

Zato kondomi niso učinkoviti

Nekaterih napak ne bi smeli početi.
Fotografija: Učinkovit je le ob pravilni uporabi. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Učinkovit je le ob pravilni uporabi. FOTO: Thinkstock

Čeprav je kontracepcija v glavnem dostopna vsakomur, so nekatere spolne bolezni, med njimi klamidioza, sifilis in gonoreja, v porastu. Eden od razlogov za to je nepravilna uporaba kondomov. Na kaj bi morali biti pozorni?

Pred uporabo ne preverite kondoma

Ni ga treba analizirati v podrobnosti, poglejte pa njegovo embalažo in rok trajanja. Če je zavojček zaščite poškodovan ali je rok uporabnosti pretečen, ga ne uporabljajte.

Dva namesto enega

V resnici dva ne ščitita bolje od enega. Zaradi izdatnejšega trenja je možnost, da se strgata oba, še večja.

Nameščanje v nepravem času

Kondom se namešča v popolni erekciji pred prvim vaginalnim stikom. Če ga namestite prepozno, tvegate okužbo, če ga boste namestili prezgodaj, pa boste ovirali nastanek erekcije in povečali možnost, da bo zdrsnil s penisa.

Premalo prostora

Prazen prostor na vrhu kondoma je pomemben, saj se vanj nabira sperma. Če je tega premalo, kondom lahko poči.

Napačna velikost

Premajhen kondom je težko namestiti, med seksom z njim bo neprijetno, prav tako bo večja možnost, da bo počil. Prevelik lahko med odnosom zdrsne s spolnega organa.

Neposrečeno izbran lubrikant

Če skupaj s kondomom uporabljate lubrikant, bodite pozorni na njegovo sestavo. Oljni lubrikanti zmanjšajo učinkovitost kondoma, zato izbirajte tiste na vodni osnovi.

Po seksu

Seveda se po odnosu še radi malo pocrkljate, a s tem počakajte in najprej odstranite kondom. Če bo predolgo na penisu bo tedaj, ko bo erekcija popustila, zdrsnil z njega in lahko ostal v nožnici.

Nedoslednost pri uporabi

Za okužbo s katero od spolno prenosljivih bolezni je dovolj, da se brez zaščite ljubite enkrat. Kondomi so učinkoviti le ob dosledni uporabi, zato, če partnerja ne poznate dobro, nikoli ne pristajajte na seks brez njih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije