Več spolnih partnerjev pomeni večje tveganje za raka

Pri ženskah, ki so imele več kot deset spolnih partnerjev, obstaja večje tveganje za maligna obolenja v primerjavi s spolno manj aktivnimi posameznicami.
Fotografija: Spolno življenje na zdravje vpliva z več vidikov. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Spolno življenje na zdravje vpliva z več vidikov. FOTO: Thinkstock

Pri ženskah, ki so imele več kot deset spolnih partnerjev, obstaja večje tveganje za rakava obolenja v primerjavi s tistimi, ki so imele le enega, je pokazala nova študija britanskih znanstvenikov. Čeprav so ti domnevali, da število spolnih partnerjev vpliva na tveganje za tovrstna obolenja, jih je presenetila razlika med spoloma.

Ženske bolj ogrožene

»Že zgodnejše raziskave so pokazale, da nekatere spolno prenosljive bolezni povečajo tveganje za določene oblike raka. Zanimivo pri tem je, da je verjetnost zanje večja pri ženskah kot pri moških. Domnevamo, da je to posledica dejstva, da je povezava med spolno prenosljivimi boleznimi in rakavimi obolenji pri ženskah večja kot pri močnejšem spolu,« je povedal Lee Smith, eden od avtorjev zadnje študije s fakultete Anglia Ruskin.

​Da bi dognal, kako število spolnih partnerjev vpliva na zdravje, je skupaj s kolegi pregledoval podatke britanske reprezentativne študije o staranju. Pod drobnogled so vzeli 5.722 moških in žensk, starih v povprečju 64 let. Ti so odgovarjali na vprašanja o številu spolnih partnerjev v preteklosti in svojem zdravstvenem stanju.

Zanimivi podatki 

Med moškimi je bilo takih, ki so imeli največ eno partnerico, 29 odstotkov, prav toliko je znašal odstotek moških, ki so imeli od dve do štiri partnerice, 20 odstotkov jih je imelo od pet do devet in 22 odstotkov deset ali več. Med ženskami je bilo 41 odstotkov takih, ki so imele enega spolnega partnerja ali niso bile spolno aktivne. 26 odstotkov žensk je imelo v življenju od dva do štiri ljubimce, 16 odstotkov od pet do devet in osem odstotkov deset ali več.

Končna spoznanja

S primerjavo podatkov so znanstveniki dognali, da je pri ženskah, ki so imele deset partnerjev ali več, tveganje za raka v primerjavi z onimi, ki niso bile spolno aktivne ali so imele le enega partnerja, 91 odstotkov večje. Pri moških je bilo tveganje pri spolno najaktivnejših za 64 odstotkov večje v primerjavi z vzdržnejšimi.

Rezultati lahko zavajajo

A rezultate je treba interpretirati izjemno previdno, je opozoril Konstantin Zakashansky, profesor ginekologije na medicinski fakulteti Mount Sinai iz New Yorka. Pojasnil je, da je sicer res, da obstaja povezava med številom spolnih partnerjev in tveganjem za raka, nista pa natančno določena vzrok in posledica. Poleg tega niso bile izpostavljanje vrste rakavih obolenj, hkrati so podatke o številu partnerjev sodelujoči navajali sami in kaj lahko v svojih navedbah niso bili pošteni.

Drugi dejavniki

»Povezava je lahko posledica tudi drugih vidikov življenjskega sloga, kajti v omenjeni študiji se je izkazalo, da ljudje z več spolnimi partnerji pogosteje posegajo po alkoholu in so pogosteje kadilci,« je povedal Robert Edwards, profesor ginekologije in reproduktivnih znanosti z univerze v Pittsburghu, ki je dodal, da uživanje alkohola in kajenje v kombinaciji z nekaterimi spolno prenosljivimi boleznimi občutno povečata tveganje za določena rakava obolenja in zato bo za natančno določitev vpliva števila spolnih partnerjev na tovrstne diagnoze treba izvesti več natančnejših poizvedb. Izsledke zadnje navaja časopis Sexual & Reproductive Health

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije