POMENLJIVO

To je pet znakov demiseksualnosti

Poglejte, kateri znaki pričajo o spolni usmerjenosti, ki jo označuje beseda demiseksualnost.
Fotografija: Najprej prijateljstvo, potem kaj več, je moto demiseksualcev.  FOTO: Dmitriy Besov, Getty Images
Odpri galerijo
Najprej prijateljstvo, potem kaj več, je moto demiseksualcev.  FOTO: Dmitriy Besov, Getty Images

Center za raziskovanje demiseksualnosti (Demisexuality Resource Center) to definira kot spolno usmerjenost, pri kateri nekdo občuti spolno privlačnost le, kadar je v odnosu prisotna tudi čustvena vez. V bistvu gre za nekakšno sredino med seksualnim ter aseksualnim. Demiseksualne osebe ne morejo bližine vzpostaviti virtualno, saj je prijateljstvo zanje ključno za začetek odnosa.

Spolna terapevtka Holly Richmond pojasnjuje: »Pri povprečni osebi se fizična privlačnost razvije v nekaj minutah po spoznavanju, pri demiseksualcih to ni mogoče. Pri njih sta predpogoj za fizično privlačnost ljubezen in prijateljstvo. Seksualna želja se razvije kasneje.«

Kateri pa so glavni znaki demiselsualnosti?

Seks in videz nista tako pomembna

Pri demiskesualnih osebah videz še zdaleč ne igra glavne vloge. Pri njih so pomembnejši značaj in skupni interesi z osebo, ki ujame njihovo pozornost.

Najprej prijatelja, nato pa …

Demiseksualne osebe intimni odnos vedno začnejo s prijateljstvom. Zanje je namreč ključno, da potencialnega partnerja res dobro spoznajo, preden se z njim spustijo v intimni odnos.

Seks ni v prvem planu

V nasprotju z drugimi spolnimi usmerjenostmi, kjer običajno seks, sploh na začetku zveze, igra pomembno vlogo, pri demiseksualcih ta ni na vrhu lestvice prioritet. Bolj od samega fizičnega intimnega akta sta pomembna razumevanje in pogovor.

Prvi zmenek je zelo pomemben

Zmenek v živo, kajti le osebni stik je lahko pogoj za nadaljevanje odnosa. Prav tako demiseksualci prvi zmenek dodobra izkoristijo za pridobivanje čim več ključnih informaciji. Da, včasih zmenek z njimi spominja že skoraj na zaslišanje.

Delujejo malo staromodno

V očeh drugih so demsieksualci pogosto staromodni, zadržani in pretirano puritanski. To niso spolno pretirano aktivne osebe, seks za eno noč pri njih ne pride v poštev, prav tako tudi ne druge oblike seksa, kjer ni prisotna čustvena navezanost.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas