Štiri resnice o zakonu, ki vas bodo streznile

Lepo je verjeti, da lahko ljubezen reši vse, a včasih to preprosto ni dovolj Vztrajnost in sklepanje kompromisov
Fotografija: Zelo pomembno je, da se zakonca držita obljub, ki sta si jih dala na poročni dan. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Zelo pomembno je, da se zakonca držita obljub, ki sta si jih dala na poročni dan. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Skoraj vsak zakon je prestal težke preizkušnje in ni obstal samo zaradi ljubezni, ampak tudi vztrajnosti, sklepanja kompromisov in držanja obljube. Tako se rojevajo tudi grenka spoznanja, da v nobenem zakonu ne cvetijo samo rožice.

Zakon je pogodba

Ljudje pozabljajo, da s podpisom poročnega lista pravzaprav sklenejo poročno pogodbo, ki jih v primeru ločitve lahko obvezuje k izpolnjevanju določenih zakonskih obveznosti. Po več kot 40 letih je lani postal veljaven zakon, ki Slovencem omogoča skleniti pogodbo o ureditvi premoženjskih razmerij (ne predporočna pogodba, kot jo napačno poimenujejo), s katero se lahko par dogovori, da zanje zakoniti premoženjski režim ne bo veljal. To pa še ne pomeni, da zadev kdaj ni treba reševati na sodišču. Zakonski stan je resna stvar.

Za zakon je treba več kot samo ljubezen

Lepo je verjeti, da lahko ljubezen reši vse, a včasih v zakonu to preprosto ni dovolj, ampak so za skupno prihodnost potrebne tudi skupne vrednote, cilji in jezik, s katerim jih boste dosegli. Ljubezen je seveda prvi pogoj, zaradi katerega naj bi dva sploh ostala poročena, čeprav pogosto ni tako, saj jo morajo podpirati vztrajnost, predanost, naklonjenost, zaupanje, spoštovanje in privlačnost. Oba partnerja se morata za to truditi vsak dan.
Pari pozabljajo, da s podpisom pravzaprav sklenejo poročno pogodbo. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Pari pozabljajo, da s podpisom pravzaprav sklenejo poročno pogodbo. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Zakon je delo

Ko se trudite, se ne trudite samo za partnerstvo, ampak tudi zase. Pogosto imate lahko občutek, da stvari ne obvladate, ampak čez čas boste videli, da ste z izkušnjo samo zrasli. Zakon je delo, ki zahteva pozornost vsak dan, prav tako nego. Morda res niste vsak dan razpoloženi za opravljanje vseh zakonskih dolžnosti, a včasih ne morete samo čakati na navdih.

Obljuba dela dolg

Zelo pomembno je, da se zakonca držita obljub, ki sta si jih dala, pa ne samo na poročnem obredu, ampak tudi prej in pozneje. Doslednost oziroma vztrajanje pri dani besedi lahko šteje več kot poročni prstan, sploh kadar je zakon na preizkušnji. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije