ZDRAVILNO

Seks znižuje krvni tlak

Objavljeno 25. maj 2020 21.37 | Posodobljeno 25. maj 2020 21.45 | Piše: M. F.

Znanstveniki so dokazali, da reden seks na krvni tlak vpliva tako kot nekatera zdravila, ki so namenjena njegovemu zniževanju.

Dober seks občutno zniža krvni tlak. FOTO: Thinkstock
Reden seks lahko krvni tlak zniža prav tako učinkovito kot nekatera temu namenjena zdravila, rezultate raziskave gruzijske državne univerze povzema Daily Mail. Vanjo so bile vključene osebe, ki so bile med intimnim aktom opremljene z napravicami, ki so beležile delovanje njihovega srca, strokovnjaki pa so s pomočjo posebne lestvice ocenjevali tudi intenziteto njihovih orgazmov. Vrednosti so se gibale med 66 in 106, povprečje pa je znašalo 87.

Prej in potem

Pred seksom in po njem so sodelujočim izmerili tudi krvni tlak. Ta je bil še dan po spolnem odnosu oziroma orgazmu do 13 odstotkov nižji kot pred njim. Na podlagi tega so zapisali, da dober seks prav tako učinkovito niža krvni tlak kot nekatera temu namenjena zdravila. Učinek je bil opaznejši pri sodelujočih, pri katerih je bila intenziteta vrhunca višja. »Intenzivnejši ko je orgazem, nižji je krvni tlak še dan po spolnem odnosu,« so v poročilu zapisali gruzijski znanstveniki in tako izpostavili še en pozitiven učinek intimnega akta na zdravje.
Deli s prijatelji