DEJSTVA

Sedem vročih dejstev o ženski masturbaciji

Objavljeno 16. januar 2019 21.27 | Posodobljeno 16. januar 2019 22.27 | Piše: M. F.

Čeprav je tabujev o ženski masturbaciji vedno manj, obstaja še veliko z njo povezanih skritih resnic.

Ženske so glede masturbacije še vedno sramežljivejše od moških. FOTO: Thinkstock
Za nekatere ženske je masturbacija povsem običajna sestavina spolnega življenja, druge se z njo sramežljivo spogledujejo, nekatere pa jo zavračajo.A ne glede na to, v katero skupino sodite sami, bi jo morali umestiti v svojo rutino. Kajti ni le nekaj povsem naravnega, je tudi zdrava, saj pozitivno vpliva na telo, duha in seks v dvoje, je povedala psihologinja in spolna terapevtka Holly Richmond ter nanizala nekaj manj znanih dejstev.

Najpogosteje se samozadovoljujejo ženske v poznih dvajsetih

Na univerzi Indiana so ob pregledu podatkov o seksualnem zdravju in obnašanju prišli do zaključka, da 72 odstotkov žensk, starih od 25 do 29 let, odkrito priznava, da se redno samozadovoljujejo, pri moških je ta številka višja in znaša 84 odstotkov.

Nekatere nikoli

20 odstotkov žensk v tej starostni skupini je ob tem povedalo, da še nikoli niso masturbirale. Takih je med vsemi generacijami 22 odstotkov pripadnic nežnejšega spola.

Moški vodijo

Ne samo pri mlajših, moški pri samozadovoljevanju vodijo tudi pri starejših generacijah. V starosti od 18 do 49 let je 81 odstotkov moških povedalo, da redno masturbirajo. Zakaj tolikšna razlika med spoloma? Ena teorija jo utemeljuje z dejstvom, da so dotiki spolnih organov za moške nekaj bolj običajnega in normalnega kot za ženske. Ker med opravljanjem male potrebe v rokah držijo svoj organ, se jim tako početje zdi nekaj povsem naravnega že od malih nog. Richmondova pa meni, da je vse skupaj povezano s splošnim družbenim prepričanjem: za moške je samozadovoljevanje od nekdaj nekaj samoumevnega in pričakovanega, medtem ko je ženska masturbacija še vedno povezana z veliko tabuji in stigmatizacije.

Masturbacija izboljšuje spolno življenje

»Orgazmi, ne glede na to, kakšna stimulacija do njih pripelje, spodbujajo nastajanje spolnih hormonov, pospešujejo krvni pretok v spolnih organih in okrepijo spolne občutke. S tem krepijo libido, kar je zlasti značilno za ženske,« je povedala seksologinja in dodala, da tisti, ki se redno samozadovoljujejo, bolj uživajo v seksu, saj med igranjem s samim seboj odkrivajo užitke in tako natančno vedo, kaj jim v postelji odgovarja in kaj ne.

Pozitivno vpliva na splošno zdravje

Tako kot seks tudi masturbacija blaži številne zdravstvene težave. Endorfini, ki se med njo sproščajo, blažijo glavobole in menstrualno bolečino, prav tako zavirajo stres, obstajajo pa tudi dokazi, da orgazmi povečujejo število belih krvnih telesc v telesu in tako skrbijo za dobro odpornost.

Za boljše mentalno zdravje

Masturbacija v organizmu dokazano dviguje količino hormonov, kot sta oksitocin in dopamin. Oba sta zaslužna za dobro počutje, zato predstavlja najboljše zdravilo za vse, ki so slabe volje, tesnobni ali celo depresivni. Ob njej telo preplavijo pravi hormoni, prav tako pa odvrne misli od težav, deluje kot meditacija, zagotavlja dober spanec in pripomore k temu, da se osredotočimo na dani trenutek.

Obstajajo številni načini masturbacije

Ženske so, ko gre za masturbiranje, zelo domiselne in iščejo vedno nove načine, kako si pričarati užitek. Nekatere si pomagajo z vibratorji, druge z vodnim curkom pod prho, ene raje ležijo na hrbtu, druge na trebuhu, obstaja nešteto gibov in intenzitet stimulacije. Napačnega načina ni, pomembno pa je, da vsaka najde tistega, ki ji prinaša največ zadovoljstva ter ob njem kar najpogosteje uživa.
Deli s prijatelji