OBŽALOVANJA

Rezultati raziskave: Največja obžalovanja po ločitvi

Mnogi pari si po ločitvi ali razhodu priznajo, da bi lahko za uspeh zveze storili več.
Fotografija: Večina ločenih ima po podpisu papirjev več obžalovanj. FOTO: Rawf8, Getty images
Odpri galerijo
Večina ločenih ima po podpisu papirjev več obžalovanj. FOTO: Rawf8, Getty images

Psihologinja z univerze v Michiganu Terri Orbuch je k sodelovanju povabila 373 parov, od katerih se jih je 46 odstotkov kasneje ločilo. Odkrila je, da je imela večina ločenih na koncu pet obžalovanj.

Kaj bi, po njihovem mnenju, lahko oziroma morali storiti drugače?

Premalo izkazovanja ljubezni

To je bilo najpogostejše obžalovanje. In sicer zanemarjanje pomena drobnih gest pozornosti, premalo izkazovanja naklonjenosti in premalo podpore partnerju.

Jemanje življenjskega sopotnika za samo po sebi umevnega in namenjanje preveč pozornosti njegovim slabim ter na drugi strani premalo dobrim lastnostim je bilo velikokrat predmet kesanja.

Izogibanje pogovoru o denarju

Denar je eden od glavnih virov spora v zaklonu ali zvezi. Temu bi se pari lahko izognili s finančno odkritostjo in s pogovori o denarju v smislu zadolževanja, zapravljanja, varčevanja, naložb …

Ti bi morali potekati že pred resno zvezo, sploh pa tedaj, ko par začne graditi skupno življenje.

Obujanje preteklosti

Za zdrav partnerski odnos je treba preteklost pustiti preteklosti, tako tisto, kar se je zgodilo pred zvezo, kot ono, kar se dogaja v njej.

Sploh kar zadeva slabe stvari. Vračanje k njim v obliki očitkov, oponašanja in zamer ne prinaša nič dobrega.

Prelaganje odgovornosti na drugega

Vsak je za svoja dejanja odgovoren sam in iskanje krivde za neprijetne stvari zgolj pri partnerju ter s tem nesprejemanje svojega deleža odgovornosti je pogosto obžalovanje ločenih parov.

Neučinkovito komuniciranje

41 odstotkov razvezanih je povedalo, da je bila slaba komunikacija s partnerjem eden od pomembnih faktorjev, ki so razmerje pripeljali do neslavnega konca. Učinkovita komunikacija obsega tako izražaje svojih pogledov kot poslušanje in upoštevanje partnerjevih stališč. Žal se tega mnogi zavedo, ko je že prepozno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije