DOBRO JE VEDETI

Pri kondomu je nujna pravilna raba

Shranjevanje v denarnici je nevarno, lahko se poškoduje zavitek. Redno preverjamo rok uporabnosti.
Fotografija: Pomembno je, da ga med odpiranjem ne poškodujemo. FOTO: Wavebreakmedia, Getty Images
Odpri galerijo
Pomembno je, da ga med odpiranjem ne poškodujemo. FOTO: Wavebreakmedia, Getty Images

Moški neradi slišijo, da delajo napake, še najmanj, ko je govor o pravilni uporabi kondoma, saj so prepričani, da so nezmotljivi. A včasih lahko te drobne napake pokvarijo dober spolni odnos ali čez devet mesecev prinesejo veliko odgovornost.

Velikost

Najpomembnejša pri izbiri kondoma je velikost, ki moške velikokrat zbega, saj radi kupujejo večje kondome, kot jim ustrezajo. Morda so v zadregi, a s tem tvegajo neželeno nosečnost in spolno prenosljive bolezni, saj jim kondom zlahka zdrsne s spolovila, za nameček pa lahko ostane v spolni partnerici. Spolno doživetje lahko pokvari tudi premajhen kondom, ki med uporabo poči.

Shranjevanje v denarnici

Morda je denarnica res vedno pri roki, a moški v njej ne bi smeli shranjevati kondoma. Trenje v denarnici, sploh če jo moški nosi v hlačah, škodljivo vpliva na zavitek s kondomom, ki se lahko poškoduje, ne da bi lastnik to vedel, in tako ne služi svojemu namenu.

Reciklaža

Kondomi so namenjeni enkratni uporabi, ne večkratni. Če moški oplakne in znova uporabi isti kondom, vpliva na prepustnost, kar pomeni nezanesljivo preprečevanje nosečnosti ali prenosa spolnih bolezni.

Odpiranje

Pomembno je, da ga med odpiranjem ne poškodujemo, pa čeprav se nam zelo mudi. Nohti, zobje, škarjice, raztegovanje paketka itn. lahko poškodujejo kondom, ki je potem neuporaben.

Napačen lubrikant

Z napačnim lubrikantom lahko kondom hitro poči. Če je izdelan na osnovi olja, ni združljiv s kondomom, saj lahko poškoduje lateks; če pa je izdelan na vodni osnovi, morda ne zveni tako mamljivo, a je najprimernejši za uporabo s kondomom.

Rok uporabnosti

Tudi kondomi imajo rok uporabnosti, ki ga je obvezno preveriti pred spolnim odnosom. Sčasoma se, predvsem če jih ne hranimo ustrezno, stanjšajo in izgubijo prožnost, in ker niso več sposobni prenašati takšnega trenja, med seksom hitro počijo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije