NEZVESTOBA

Pet znakov, da čustveno varate

Morda se svojega početja sploh ne zavedate.
 
Fotografija: Tudi zgolj v mislih je mogoče varati. FOTO: Thinkstock 
Odpri galerijo
Tudi zgolj v mislih je mogoče varati. FOTO: Thinkstock 

Ob omembi varanja si večina zamišlja ljubimca v prepovedanem objemu. A vendar seks ni edino dejanje nezvestobe. Obstaja tudi afera, v katero so vključene zgolj misli ter čustva. Gre za tako imenovano čustveno varanje, ki je veliko bolj skrito, a za prevarano stran prav tako boleče. Kateri pa so znaki, da morda čustveno varate tudi sami, čeprav tega zlepa ne bi priznali? 

Pogosto govorite o njem ali njej

Najboljši način, kako lahko odkrijete, ali je vaše prijateljstvo prešlo mejo, je, da se vprašate, koliko govorite in razmišljate o določeni osebi. Zadeva je preprosta: pogosteje kot je v vaših mislih in tudi besedah, močnejši so vaši občutki in tanjša je meja med neškodljivim odnosom ter čustvenim varanjem.

Ko ste z njim ali njo, se počutite odlično

V večini čustvena afera vzbuja neverjetno močne občutke. Čustveni prešuštniki se ob druženju z osebo, do katere gojijo posebno naklonjenost, počutijo bolje, so veseli in polni pozitivne energije ter po slovesu komaj čakajo na naslednji stik. Pa naj bo to srečanje ob kavi, v pisarni, zgolj kratko sporočilo ali klepet v spletni klepetalnici.

Prijateljstvo skrivate pred partnerjem

Še eno vprašanje, na katero odgovor veliko pove: ste o prijateljstvu odkriti do partnerja in se z njim o njem lahko pogovarjate, ali ga tajite in prirejate resnico o druženjih z nekom, ki naj bi bil zgolj vaš prijatelj? Tako imenovana skrivna prijateljstva največkrat opozarjajo na to, da ste že prešli mejo.

Primerjate ga (jo) z življenjskim sopotnikom

Naj bo fizična ali čustvena, prevara se začne tedaj, ko začnete partnerja primerjati z nekom, ki vse bolj zaposluje vaše misli. Običajno do čustvene afere vodita pomanjkanje pozornosti in prepričanje nekoga, da je zapostavljen ter v drugi osebi išče tisto, česar v trenutnem odnosu ne najde, saj pričakuje, da bo zapolnila praznino in mu bo v zvezi z njo bolje.

Zamišljate si intimne trenutke

Večina čustvenih afer ne preraste v fizično varanje. A čeprav v avanturi ni telesnega stika, to ne pomeni, da v njej ni seksualnega naboja. Domišljija je namreč bujna, in če je podkrepljena z besedami ter s sporočili, je miselna afera lahko prav tako močna kot fizični stik. 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije