STOP

Pet velikih mitov o seksu, ki jim ženske ne smejo verjeti

Z njimi kratijo užitek.
Fotografija: Obstajajo miti, ki so ovire na poti do odličnega seksa. FOTO: Thinstock
Odpri galerijo
Obstajajo miti, ki so ovire na poti do odličnega seksa. FOTO: Thinstock

O seksu kroži veliko resnic, a tudi nemalo zablod. Na katerih pet bi po mnenju seksologinje Kimberly Johnson morale pozabiti pripadnice nežnejšega spola?

Orgazem je dokaz dobrega seksa

»Partnerjev ali njen orgazem nista dokaza dobrega seksa in ni dolžnost, da ga med njim doseže. V spolnosti ni pomemben le končni cilj, veliko pomembnejša je pot do njega. Ta zgovorneje priča o kakovosti spolnega akta. Konec koncev je orgazem podoben orgazmu, sam seks pa je niz dejavnikov, ki se lahko spreminjajo in jih je mogoče prilagajati ter preizkušati. Tako lahko seks postaja vedno boljši in zanimivejši, prav tak torej, kot naj bi bil,« pojasnjuje seksologinja.

Čeprav ni ugodja, je treba vztrajati do konca

Še en mit, v katerega pripadnice nežnejšega spola pogosto verjamejo. Prepričane so namreč, da morajo ne glede na vse zadeve pripeljati od začetka do konca. »Vesela bi bila, če bi ženske vedele, da lahko v katerem koli delu spolnega odnosa spremenijo tok dogodkov. Zakaj? Ker bodo le tako v njem resnično uživale. Če imajo dovolj določene poze ali česar koli drugega, bi morale ustaviti konje in povedati partnerju, kaj se z njimi v resnici dogaja, ne pa vztrajati za vsako ceno,« pojasnjuje Johnsonova.

Seks je penetracija

Tudi tu bi morale razširiti obzorja in dojeti, da penetracija še zdaleč ni edina oblika seksa. »Če se definicija spolnega odnosa skrči na eno samo dejanje, številni prijemi, ki prav tako vodijo do užitka (njegovega in njenega), ostanejo zanemarjeni,« je prepričana seksologinja.

Upočasniti ali malo počivati ni dovoljeno

Z drugimi besedami: pogosta je zabloda, da bo ob spremenjenem ritmu partnerjeva erekcija splahni in da bo zadeva s tem končana. Resnica je ravno drugačna: počitek ali upočasnjen ritem med spolnim odnosom lahko okrepi tako vzburjenje kot povezanost med dvema. Ob predahih se partnerja mnogo bolje zavedata svojih čustev, občutkov, želja in potreb. Bolj sta prisotna in bolj usklajena. Odnos se tako iz telesne izkušnje spremeni v mentalno, čustveno in spolno.

Naključni seks krepi značaj

V sodobni družbi je veliko napačnih predstav o tem, kaj pomeni biti močna ženska. Mnogo je takih, ki močan značaj povezujejo z veliko spolnimi izkušnjami in odprtim pogledom na spolnost, zato se ženske pogosto spuščajo v naključne spolne odnose. »Moj namen ni obsojati tistih, ki so naklonjene naključnemu seksu, želim pa povedati, da to, če ženska s partnerjem občuti močno povezanost in do njega razvije občutke, ne pomeni, da je šibka. Seks za eno noč ni nujno boljši in ne slabši od seksa v dolgi zvezi, pomembno je, da vsak spozna svoj ritem, želje in čustva. Kajti močan je tisti, ki se teh zaveda, in ne oni, ki samo zato, da bi se drugim ali sebi dokazoval, skače iz postelje v posteljo,« zaključuje seksologinja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije