NEZNANI

Pet skritih dejavnikov, ki vplivajo na spolno življenje

Med njimi so kilogrami, nogavice in kolesarjenje.
Fotografija: Nekateri dejavniki, ki vplivajo na spolno življenje, so vse prej kot očitni. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Nekateri dejavniki, ki vplivajo na spolno življenje, so vse prej kot očitni. FOTO: Thinkstock

Ste vedeli, da hladne noge negativno vplivajo na spolno življenje in da moški z višjim indeksom telesne mase v postelji zdržijo dlje? Kolesarjenje je zdravo v mnogih pogledih, lahko pa slabo vpliva na seks. Poglejte še nekaj manj znanih vsakodnevnih dejavnikov, ki vplivajo na spolno moč. Pojasnjuje jih ginekologinja Ulla Marton.

Hladne noge in debelost

Strokovnjaki z univerze Groningen na Nizozemskem so dokazali, da hladne noge kratijo užitek v postelji. Prav zato je po njihovih besedah pametno pred seksom segreti stopala, saj je del možganov, ki nadzoruje spolni užitek, tik ob tistem, ki zaznava temperaturo stopal. Nogavice med akcijo torej ne bodo odveč.
Je pa na drugi strani turška raziskava pokazala, da moški z nekoliko nadpovprečnim indeksom telesne mase v postelji zdržijo dlje od tistih, s povsem izklesanimi telesi. Medtem ko prvi lahko ljubimko zadovoljujejo več kot sedem minut, drugi komaj dve minuti. Razlog? Več hormona estradiola, ki malo obilnejšim pomaga odlagati orgazem.

Oralna higiena in kolesarjenje

Dejstvo je, da ustni zadah ubije spolno željo. A slaba ustna higiena ima na spolnost še drugačen vpliv: dokazano je namreč, da moški, ki imajo težave z vnetji dlesni, ki so neredko posledica slabe ustne higiene, pogosteje trpijo za erektilno disfunkcijo od tistih z zdravimi obzobnimi tkivi. Bakterije, ki se v ustih kopičijo ob pomanjkljivi ustni higieni, zaidejo v krvni obtok, mašijo žile in ovirajo dotok krvi v penis, prav tako pa škodujejo tudi srcu. Neverjetno, kaj vse je mogoče preprečiti z redno uporabo zobne paste, ščetke in nitke. 
Kolesarjenje je zdravo v vseh pogledih, a na žalost ima tudi negativno plat, saj zmanjšuje sposobnost vzburjenja pri obeh spolih. Že prejšnje raziskave so dokazale, da dolga vožnja na kolesu pri moških otežuje doseganje erekcije. Znanstveniki z univerze Teksas pa so ugotovili, da je pri ženskah, ki vsak dan prekolesarijo 15 ali več kilometrov, zmanjšana občutljivost genitalij. 

Strupene spolne igračke

Ženske si pri igricah velikokrat pomagajo z različnimi pripomočki, kako pa te vplivajo na libido? Zaradi kemikalij v njih ne  najbolje. Vsaj če gre verjeti nizozemskim znanstvenikom, ki so v 85 odstotkih tovrstnih pomagal našli veliko ftalatov. Prav ti vplivajo na hormonsko ravnovesje in v telesu manjšajo količino testosterona, zato pozornost glede materiala pri izbiri igračk ne bo odveč. Poleg tega lahko pretiravanje z vibratorjem manjša občutljivost vaginalnega tkiva, zato so za stimulacijo potrebni vedno močnejši dražljaji, tako da sama penetracija partnerja morda ne bo dovolj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije