KORAKI

Pet faz vsakega zakona

Objavljeno 01. junij 2020 20.22 | Posodobljeno 01. junij 2020 21.13 | Piše: M. F.

Vsak zakon ali dolga zveza gresta skozi več obdobij in vsaka ima svoje značilnosti.

Vsako obdobje zakona ali zveze ima svoje značilnosti in tudi pasti. FOTO: Thinkstock
Za uspešen zakon ali dolgo zvezo se je treba truditi. Prav tako je treba biti pripravljen na vse, kar je v njem mogoče pričakovati. V grobem bi lahko rekli, da gre vsak zakon skozi pet faz, vsaka pa ima svoje značilnosti in pasti.

Prva faza: medeni meseci

Traja približno dve leti in je prežeta z močno kemijo in privlačnostjo. »Res je zabavno uživati med, a v tej fazi je priporočljivo, da par povezanost gradi tudi zunaj spalnice,« svetuje zakonska terapevtka Rita DeMaria. »To je čas, ko mora par zastaviti skupne cilje, oblikovati načrte in začrtati smernice, po katerih se bo razvijalo razmerje in po katerih bosta partnerja rasla tudi kot posameznika.«

Druga faza: resnično spoznavanje

To je čas po koncu prvega obdobja in temelji na resničnem spoznavanju partnerjev, njunih navad ter vseh pozitivnih in negativnih plati osebnosti. V njej se rada pojavi bitka za moč in prevlado. Zlasti če se partnerja v prvi fazi ne dogovorita glede ciljev in pričakovanj. Ključno v tem obdobju je sprejemanje kompromisov in iskanje rešitev, ki ustrezajo obema. Včasih brez pomoči terapevta ne gre.

Tretja faza: dobra komunikacija

Ta je ključna v vseh obdobjih zakona, najbolj pa pride do izraza v fazi, ko se morda večkrat pojavljajo spori in nesoglasja. »Če želite, da bi se zveza ohranila, je pomembno, da se iskreno in odkrito pogovarjata o vsem, kar vaju zadeva kot posameznika ali kot par,« meni zakonska svetovalka Beverly Hyman.

Četrta faza: prazno gnezdo

Gre za obdobje, ko otroci zapustijo dom in se je par primoran ponovno povezovati ter spoznavati. Velikokrat ta faza povzroča nemalo težav, saj par izgubi osnovo, ki ga je povezovala skozi leta: skrb za naraščaj. A s potrpežljivostjo in razumevanjem je zagotovo mogoče naprej pluti na zakonski ladij.

Peta faza: eksplozija

Čeprav je navedena kot zadnja faza, se v resnici lahko pojavi v katerem koli obdobju. Najpogosteje je posledica stresnega dogodka, kot so smrt v družini, težke bolezni, težave z zanositvijo, izguba dela in podobno. V vseh teh primerih je najpomembnejše, da par poišče podporo in pomoč pri prijateljih, članih družine ali strokovnjaku. Če se z njimi spopada sam, se lahko znajde na tankem ledu ...
Deli s prijatelji