ZAČETKI

Pet dejstev, ki jih morata odkriti v prvih tednih razmerja

Uspešen odnos je mogoče zgraditi le na pravih temeljih, katerih del predstavljajo resnice, ki ne smejo dolgo ostati skrite.
Fotografija: Še preden zmenki prerastejo v zvezo, odgovorita na za odnos ključna vprašanja.  FOTO: Drazen Zigic, Getty Images
Odpri galerijo
Še preden zmenki prerastejo v zvezo, odgovorita na za odnos ključna vprašanja.  FOTO: Drazen Zigic, Getty Images

Predstava o zmenkih je večinoma lepa: vse teče gladko, kemija je močna, pričakovanje vsakega naslednjega srečanja nezmerno, ideja o dolgi zvezi, ki bi zrasla iz zmenkov, pa povsem uresničljiva. A čeprav je želja po tem, da bi se zadeve odvijale kar najhitreje, še tako velika, je dobro malo ustaviti konje. Kajti eno so zabavni zmenki, drugo pa odnos, ki naj bi trajal leta in leta. Preden začetna srečanja prerastejo vanj, je zato treba razčistiti vsaj naslednjih pet zadev.

Sta spolno kompatibilna?

Pomislite: bi res radi vse življenje (ali samo še eno noč) preživeli z nekom, s katerimi se v seksu preprosto ne ujemate? Razumljivo je, da prvi seks (pa še nekaj naslednjih) najbrž ne bo idealen. Komaj se poznata, ne vesta, kaj je komu všeč, malce se lovita pri tehnikah in izvedbah ter iščeta načine, ki bi bili obema v veselje. A če se še po nekaj tednih ne moreta uskladiti in je akt, milo rečeno, medel, potem je dobro razmisliti, v kateri smeri boste korakali naprej.

Se znata kulturno spreti?

Čeprav sta v fazi medenih tednov, ko se vama zdi nemogoče, da bi si kdaj skočila v lase, je dejstvo, da bodo med vama prej ali slej vzniknila nesoglasja. In, da, tudi sprla se bosta. Prvič: s tem ni prav nič narobe. Spori bogatijo razmerje, z njimi to lahko napreduje, a le, če se partnerja v njih obnašata kot zreli osebi, pripravljeni poiskati kompromis, in ne vključujejo nizkih udarcev, poniževanj, manipulacije, izsiljevanja in drugih dejanj, ki škodujejo odnosu.

Kako skupaj premagujeta stres?

Tudi stresu žal ni mogoče ubežati. Lahko ga izzovejo težave na delu, nesoglasja v družini, bolezni ali drugi tragični dogodki, skratka stres je vsakdanji spremljevalec in z njim se je treba soočati ter ga znati blažiti in premagovati. To pa je še ena postavka, na katero morate biti pozorni že na samem začetku zveze: si znata tedaj, ko je nekdo v stresu, zagotavljati pravo podporo, pokazati razumevanje in predvsem, ali znata kot par ali posameznik najti tehnike za blaženje stresa?

Kako komunicirata?

Komunikacija je eden od temeljev uspešne zveze. To pomeni, da sta se partnerja spodobna pogovarjati o vseh temah, ki ju zadevajo kot posameznika ali kot par, da lahko brez zadrege izražata mnenje, pohvalo ter tudi kritiko, se znata poslušati, upoštevati in si izkazujeta razumevanje. Če tega že na samem začetku ni, je nerealno pričakovati, da bi bila zveza takšna, ki bi obema zagotavljala varno zavetje.

Kakšne so vajine vrednote?

Vse je lahko izjemno in čudovito, a če se razhajata v osnovnih vrednotah, žal vajini obeti niso najboljši. Osnovne vrednote oseba usvaja od zgodnjega otroštva in so globoko ukoreninjene, skoraj nemogoče jih je spreminjati, kar pomeni, če se močno razlikujejo, na določeni točki začno predstavljati jabolko spora, zato jih ne bi smeli nikoli zapostavljati. Razlike na teh področjih ne izginejo same. Nasprotno: velikokrat se z leti le še bolj poglabljajo.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas