SUPER UČINKI

Orehi za boljšo spermo

Kakovost moških spolnih celic v zadnjih letih drastično upada, zadeve pa je mogoče spremeniti z uživanjem lupinastih plodov.
Fotografija: S premišljenim izborom živil je mogoče povečati možnost za spočetje novega življenja. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
S premišljenim izborom živil je mogoče povečati možnost za spočetje novega življenja. FOTO: Thinkstock

Znanstveniki pripadnikom močnejšega spola svetujejo, naj vsak dan zaužijejo mešanico 60 gramov mandljev, lešnikov in orehov, kajti tako je mogoče znatno izboljšati kakovost sperme. Lupinasti plodovi namreč ne vplivajo pozitivno le na večje število moških spolnih celic, temveč tudi na njihovo zdravje, obliko in hitrost.

Težava sodobnega časa

Strokovnjaki opozarjajo, da je v zadnjih 40 letih kakovost sperme znatno upadla, lupinasti plodovi pa bi lahko predstavljali odlično rešitev te težave. Ti so namreč bogati z antioksidanti, kot sta cink in selen. Res je, da znanstveniki ne upajo trditi, da bo »grickanje« lupinastih plodov zagotovilo potomce moškim, ki se soočajo z neplodnostjo, zagotovo pa to lahko doda kamenček v mozaik načinov, ki pripomorejo k reprodukciji.

Znatno izboljšanje

Študija, ki je prišla do teh spodbudnih zaključkov, je vključevala 119 moških, starih od 18 do 35 let in je trajala dva tedna. Polovica sodelujočih je omenjeno količino lupinastih plodov vključila v vsakodnevno prehrano, druga polovica svojih navad ni spremenila. »V skupini, ki je uživala lupinaste plodove, se je število spermijev povečalo za 16 odstotkov, njihovo zdravje za štiri odstotke, gibljivost za šest odstotkov in morfologija za odstotek,« je na letni konferenci o plodnosti v Barceloni pojasnil Albert Salas-Huetos z univerze Rovira. Prav tako je bilo pri moških iz prve skupine opaziti manj poškodb DNA sperme, ki so sicer povezane z neplodnostjo.

Pomaga tudi morska hrana

Ob tem je študija univerze Harvard dokazala, da uživanje rib z več omega tri maščob, kot sta losos in tun, v telesu dviga količino progesterona, izboljšuje kakovost sperme in povečuje možnost za spočetje novega življenja.
Kar 92 odstotkov v njej sodelujočih parov, ki so morsko hrano uživali več kot dvakrat tedensko, je v letu dni spočelo novo življenje. Med pari, ki so tako hrano jedli redkeje, je bilo uspešnih 79 odstotkov. Poleg tega so pari, ki so jedli več morske hrane v posteljo skočili za 22 odstotkov pogosteje v primerjavi z onimi, ki je niso redno vključevali na svoj jedilnik. Kot so zaključili strokovnjaki, ribe, školjke in druga morska hrana poleg omega tri maščob vsebujejo tudi cink, ki pozitivno vpliva na libido in zdravje moških spolnih celic.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije