POTEZA

Obstaja dejanje, ki v zakonu ali zvezi osrečuje oba partnerja

Pozornosti razveseljujejo tistega, ki jih namenja, in onega, ki so mu namenjene.
Fotografija: Srečen je tisti, ki daje, in oni, ki sprejema. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Srečen je tisti, ki daje, in oni, ki sprejema. FOTO: Thinkstock

V publikaciji Emotion objavljeni izsledki študije so še en dokaz, da so drobne geste tiste, ki osrečujejo tako partnerja, ki so mu namenjene, kot onega, ki jih namenja.

V njej je sodelovalo 175 oseb, ki so bile poročene v povprečju sedem mesecev. Izvajalci so jim naložili nalogo, naj vsaj vsak drugi ali tretji dan za svojega partnerja storijo nekaj dobrega, lepega, prijaznega.

Na koncu so se kot najsrečnejši izrekli partnerji, ki so bili pozornosti deležni. Stopnja zadovoljstva pa je znatno narasla tudi pri tistih, ki so življenjskega sopotnika razveselili. Ne glede na to, ali je on to opazil in pohvalil ali je dejanje prezrl.

Ovržena teza

»Če se potrudim in za svojo drago storim nekaj dobrega ter ona to opazi, s tem razveseli tudi mene. Če pa ona tega ne bi cenila ali sploh ne bi opazila, bi bil jezen in užaljen,« je predpostavko, iz katere je izhajal, za Time Magazine razkril avtor študije Harry Reis. A se je izkazalo, da ta njegova domneva ne drži.

»V naši študiji je se izkazalo, da je dajanje in razdajanje v človeški naravi. Presenetljivo je bilo odkritje, da so ljudje srečnejši, kadar denar zapravljajo za druge, ne glede na motiv, ki ni vedno plemenit. Včasih so to storili zgolj zato, ker so pričakovali nekaj v zameno. Kljub temu so dobra dela in majhne pozornosti na občutke sreče pozitivno vplivali tako pri partnerju, ki jih je bil deležen, kot pri onem, ki se je zanje potrudil,« je zaključil Reis.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije