POZOR

Moški, ki v odnos ne prinašajo sreče

Obstajajo tipi moških, s katerimi ni mogoče osnovati kakovostne zveze.
Fotografija: Čustveno nasilje je pogubno za vsak odnos. FOTO: Dragana991, Getty Images
Odpri galerijo
Čustveno nasilje je pogubno za vsak odnos. FOTO: Dragana991, Getty Images

Že na samem začetku razmerja obstajajo bolj ali manj očitna opozorila, ki govorijo, da zveza z nekom ne more biti kakovostna in srečna, kajti z nekaterimi tipi moških takšne ni mogoče osnovati. Kateri v življenje ne prinašajo nič lepega?

Čustveni nasilnež

Ljudje, ki se poslužujejo čustvenega nasilja in manipulacije, niso prijetna družba ne glede na naravo odnosa z njimi. Prav v razmerju pa čustveno nasilje najbolj pride do izraza.
Izpadi besa, poniževanje, zaničevanje, kaznovanje z molkom, manipulacije v smislu ne morem živeti brez tebe in podobna dejanja že zgodaj v zvezi pričajo, da imate opravka z nekom, ki čustva na neprimeren način izkorišča v namen obvladovanja sočloveka. Ta je zaradi tega pod stalnim pritiskom in v negotovosti, kakšen odziv bo sprožilo dejanje, ki ni po volji partnerju.  Življenje v strahu pa žal ni recept za kakovostno partnersko zvezo.

Egocentrik

Nekateri ljudje so prepričani, da se svet vrti okoli njih. Sebe vselej postavljajo na prvo mesto, se ne ozirajo na čustva, mi jim mar za potrebe in želje drugih, v svojih očeh so najboljši in delujejo zgolj po svoji volji. Vse to so lastnosti egocentrika ali narcisa, ki v odnosu zgolj jemlje ter pričakuje popolno podrejanje. Najbrž je odveč poudarjati, da se razmerje z njim ne more dobro končati.

Vsevednež

Bi res radi vse življenje živeli z nekom, ki vas bo vedno opozarjal na vaše napake, vam oponašal pomanjkljivosti in bo prepričan, da vse ve in zna bolje od vas? Zagotovo ne, kajti edina motivacija vsevedneža v zvezi je stalno dokazovanje in poveličevanje sebe ter na drugi strani poniževanje sočloveka.

Čustveni zavrtež

Pravilno izražanje vseh čustev in občutkov je za kakovostno ter trdno zvezo nepogrešljivo. Nekdo, ki vselej zanemarja svoje občutke, jih zadržuje v sebi ali izraža na neprimeren način, žal ni človek, s katerim bi življenje lahko bilo prijetno, in takšno početje slej ko prej pripelje do ohlajanja odnosa ter do prepada med partnerjema, ki bi si morala znati zaupati vse. Hkrati ignoriranje čustev velikokrat vodi v fizično nasilje, to pa je v vsakem odnosu nedopustno in neopravičljivo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije