PROTI STARANJU

Količina seksa, ki ohranja mladost

Seks ima številne koristi.
Fotografija: Seks enkrat na teden za daljšo mladost. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Seks enkrat na teden za daljšo mladost. FOTO: Thinkstock

Namen seksa še zdaleč ni zgolj reprodukcija, zbliževanje s partnerjem in v končni fazi zabava, kajti pripomore tudi k boljšemu zdravju, odpravljanju stresa, izboljšuje spanec, niža krvni tlak in krepi odpornost.

Še več pozitivnih učinkov

A seznam pozitivnih učinkov telesne ljubezni se tu ne konča. Z njo je namreč mogoče podaljšati življenje in ohraniti mladosten videz, so dokazali strokovnjaki z univerze Kalifornija. Ti so k sodelovanju povabili 129 žensk v dolgih zvezah, ki so odgovarjale na vprašanja o tem, kako zadovoljne so v razmerju in kako pogosto spolno občujejo. Znanstveniki so jim nato vzeli vzorce krvi, analiza teh pa je ponudila odgovor na vprašanje, koliko seksa pomaga ohranjati mladost.

Kaj so odkrili?

Pri ženskah, ki so seksale vsaj enkrat na teden, so opazili daljše telomere kot pri tistih, ki so to počele redkeje. Po tem sklepajo, da seks enkrat na teden podaljšuje življenje in ohranja mladost.

Telomere so konice kromosomov, ki se skrajšajo z vsako delitvijo celice. Daljše so, dlje celica ostane živa. Med drugim se krajšajo zaradi neprimerne prehrane, pretiravanja z alkoholom, kajenja in naravnega procesa staranja. Krajše telomere so povezane z različnimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen, maligna obolenja in bolezni srca. Na podlagi omenjenih izsledkov so strokovnjaki menijo, da k ohranjanju njihove dolžine pomaga tudi reden seks, pod vplivom katerega celice dlje ostajajo žive, organizem pa mlajši.
Za srečno zvezo in mladosten videz
Da seks enkrat tedensko pripomore k ohranjanju zdravja in mladosti ter pripomore k srečnemu partnerskemu razmerju, je sicer dokazovala že neka prejšnja študija.

Skratka: seks enkrat na teden za srečno zvezo, dobro zdravje in mladosten videz.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije