PREPOZNAJTE SVOJE NAPAKE

Kako sami prispevate k razpadu odnosa

Ljubezni ne pogojujte in ne valite odgovornosti na druge. Povejte, kaj čutite, in se ognite strupeni kritiki.
Fotografija: Poslušati drugo stran je umetnost komunikacije. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Poslušati drugo stran je umetnost komunikacije. FOTO: Getty Images

Pogosto ljudje ne vidijo samih sebe in ne znajo ali pa nočejo prepoznati svojih napak, medtem ko se odnos utaplja v težavah, in tako nehote še sami prispevajo k temu. Na kakšne načine je to mogoče?

Obramba

Če se vsakič, ko vam partner nekaj poskuša dopovedati, počutite ogrožene in ne želite o tem slišati niti besede, se postavljate v obrambni položaj, čeprav se vam ni treba braniti. Nihče vam ničesar noče, poslušati drugo stran je umetnost komunikacije, bolje bi bilo, če bi povedali, kaj mislite in kaj čutite.

Kritika

Partnerski odnosi s seboj pogosto prinašajo veliko neupravičene kritike, ker je najlažje nekomu drugemu očitati, kaj vse je storil narobe. Partner je kriv za vse, kar je narobe v odnosu, sčasoma pa tudi za vse, kar gre narobe drugemu partnerju, seveda pa ta še zdaleč ni pometel pred svojim pragom in sebe in svoje negativnosti sploh ne prepozna. Kritika je strupena in spodkopava odnos med partnerjema.

Empatija

Pomanjkanje empatije do partnerja in partnerjevih potreb ter želja za seboj lahko pušča usodne posledice, saj se bo partner, ki ne čuti sočutja drugega, prej ali slej začel počutiti nepomembnega ali celo zanemarjenega. Empatije se ne izkazuje z materialnimi darili, ampak s čustveno pozornostjo in čuječnostjo.

Ženske izsiljujejo s seksom, moški z denarjem. FOTO: Getty Images
Ženske izsiljujejo s seksom, moški z denarjem. FOTO: Getty Images

Nadzor

Če imate potrebo po nadzorovanju partnerja, pa čeprav imate lahko za to upravičene razloge, boste tako kratili njegovo svobodo, kar lahko sčasoma preraste v skrivanje in v čustveno zamero, ki vam je partner zlahka ne bo odpustil. Ljudje niso naša last, tudi ko se ne znajo obnašati ali kako drugače spoštovati pravil ljubečega odnosa, namesto nadzora obstajajo drugi načini, kako se lotiti težav.

Odgovornost

Nekateri ljudje niso sposobni prepoznati ali priznati svoje odgovornosti, ampak jo nenehno poskušajo prevaliti na druge, kar lahko partner prepozna kot nezrelo obnašanje, ki ima lahko usodne posledice za odnos. Treba je odrasti.

Pogojevanje

Majhnim otrokom govorijo, naj bodo pridni, da si bodo prislužili to ali ono, tudi odrasli se temu ne morejo izogniti, a pogojevanje ljubezni ne pride v poštev. Ljubezni si ne prislužimo, ker bi bili pridni, zato je nihče na tak način ne bi smel pogojevati. Ženske izsiljujejo s seksom, moški z denarjem, ljubezen pa gre adijo. 

Sklad Ivana Krambergerja – pomoč prizadetim v poplavah FOTO: Delo/Slovenske novice
Sklad Ivana Krambergerja – pomoč prizadetim v poplavah FOTO: Delo/Slovenske novice

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije