NEPOŠTENO

Do seksa tudi z lažmi

Kadar se nekomu obeta seks, je pripravljen reči marsikaj ne glede na to, ali je to laž ali resnica.
Fotografija: Tudi na zmenkih očitno cilj opravičuje sredstva.  FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Tudi na zmenkih očitno cilj opravičuje sredstva.  FOTO: Getty Images

Očitno smo ljudje za to, da bi doživeli strastne trenutke, pripravljeni izreči marsikaj. Da, tudi laži.
Kajti je že tako, da se v tem primeru želimo prikazati v kar najboljši luči, polepšati resnico o sebi in se za dosego cilja zlagati.

​Cilj opravičuje sredstva?

»Če obstaja možnost, da bi z nekom končali v postelji, mnogi rečejo marsikaj ne glede na to, ali nekaj dejansko mislijo ali se le pretvarjajo,« so izsledke študije na to temo povzeli v časopisu Journal of Experimental Psychology.

»Ko se nakaže možnost za seks, obstaja velika verjetnost, da bodo ljudje spremenili svoja stališča in se predstavili v najboljši podobi, polepšali resnico o sebi ali se celo zlagali,« so zapisali raziskovalci z univerze Rochester v Združenih državah Amerike, kjer so se poglobili v fenomen spolnega osvajanja.

​Pot do spoznanj

Do teh zaključkov so prišli ob pomoči 600 heteroseksualnih študentov ter opazovali njihovo interakcijo z nasprotnim spolom. Vsi so prosili, naj v pogovoru s sogovornikom nasprotnega spola zavzamejo stališča do določenih tem. Ena od skupin sodelujočih je bila pri tem izpostavljena spolnim dražljajem.

»Tisti, ki so bili izpostavljeni spolnim dražljajem, so redkeje zavzemali stališča, za katera so se sicer izrekali v predhodno izpolnjenem vprašalniku. Velikokrat so jih, v pričakovanju telesnega stika, celo povsem spremenili ali zatrli. Večinoma je bilo takšno početje namenjeno temu, da bi navdušili sogovornika, natančneje nekoga, ki bi lahko bil njihov spolni partner,« so opazili izvajalci študije. »Nekateri od njih so v ta namen tudi odkrito lagali.«

​V najlepši luči

»Mnogi so pripravljeni izjaviti in tudi storiti marsikaj, da bi vzpostavili zvezo s privlačnim tujcem,« je pojasnil avtor študije Gurit Birnbaum  in dodal, da je to le dokaz, da je, kadar smo izpostavljeni spolnim dražljajem, v posamezniku velika potreba sebe predstaviti v najboljši možni luči.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije