DEJAVNO

Zakaj pari z leti vse redkeje seksajo

Čeprav ni pravila, kako pogosto naj bi seksali, vendarle obstajajo smernice, ki so povezane s starostjo para.
Fotografija: Z leti praviloma pada kvantiteta, a ne tudi kvaliteta seksa. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Z leti praviloma pada kvantiteta, a ne tudi kvaliteta seksa. FOTO: Thinkstock

Kako pogosto naj bi seksali? V resnici je to nemogoče reči. Kajti vsak par je poglavje zase in pomembno je le, da sta oba partnerja s pogostostjo spolnih odnosov zadovoljna. So pa strokovnjaki s Kinseyjeve univerze izvedli zanimivo študijo, ki je odgovorila na vprašanje, kako pogost je seks pri parih v različnih starostnih skupinah. Seveda gre le za povprečje ...

Mladi željni seksa

Očitno to drži. Vsaj če gre verjeti rezultatom študije. V njej se je namreč izkazalo, da najpogosteje seksajo pari, v katerih sta partnerja stara 18 do 29 let. V povprečju 112-krat na leto. Na drugem mestu so se znašli stari od 30 do 39 let, ti med rjuhe skočijo 86-krat letno. In sledijo tisti, ki sledijo tudi po letih: stari od 40 do 49 let. Ti si za seks vzamejo čas 69-krat letno.

Zakaj pogostost akcije z leti pada?

Dejstvo je, da se s staranjem pojavlja vse več fizičnih ovir: boleč hrbet, manj prožne mišice, pogostejša utrujenost, težave v menopavzi, težave z erekcijo itd., zato ni nič neobičajnega, da spolna želja z leti upada. Poleg tega je nekaj povsem normalnega, da 20-letniki le težko roke držijo drug od drugega, kasneje pa zaradi vseh drugih obveznosti seks v zvezi pade v drugi plan, zlasti kadar na svet prijokajo otroci.

Brez panike

A kot mirijo strokovnjaki: manj seksa ne pomeni, da spolno življenje šepa. Kajti tako, kot v večini primerov, šteje kakovost. In tu gre voda na mlin ženskam, ki po nekaterih študijah seksualni višek dosežejo v sredini tridesetih in tedaj najlažje doživljajo tudi orgazme, prav tako je znano, da z zorenjem zveze raste kakovost spolnega odnosa. Torej lahko bi rekli: čeprav starejši seksajo redkeje, pa se lahko pohvalijo z boljšo kakovostjo. A kot rečeno, gre le za povprečje, od katerega vedno prihaja do odstopanj – navzgor in navzdol.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije