RAZLOGI

Zakaj mnogi ostajajo v slabih zvezah

Čeprav je vsak odnos poglavje zase, obstajajo trije ključni razlogi.
Fotografija: Strah pred samoto mnoge ovira pri pobegu iz slabe zveze. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Strah pred samoto mnoge ovira pri pobegu iz slabe zveze. FOTO: Thinkstock

Je to ljubezen ali samo navada? Vprašanje, ki si ga nedvomno zastavijo mnogi, ko se znajdejo v razmerju in iz njega ne najdejo izhoda, čeprav je povsem jasno, da je zveza slaba, celo škodljiva. Kje pa so razlogi, da ljudje v nesrečnih zvezah ostajajo?

Premajhna samozavest

Pričakovanja o kakovosti ljubezenskega odnosa so povezana z načinom doživljanja sebe. Nesamozavestne osebe so prepričane, da so manj vredne od partnerja in da si boljšega preprosto ne zaslužijo, zato ne glede na vse ostajajo v zvezi, čeprav jih ta ne osrečuje in ne zadovoljuje.

Strah pred samoto in novo zvezo

Dlje ko smo z nekom v razmerju, bolj zastrašujoča je misel na razhod. Strokovnjaki pojasnjujejo, da je strah pred samoto eden najpogostejših razlogov za zavračanje konca nesrečne zveze. Navajenost na prisotnost nekoga v življenju ljudi ovira pri končni odločitvi o razhodu. Tu sta še strah ob misli na novo zvezo in porušeno zaupanje v nasprotni spol, kar je pogosto posledica toksičnega razmerja.

Uporaba manipulacije in čustvene zlorabe

V trenutku, ko se nekdo odloči za prekinitev slabe zveze, začne njegov partner uporabljati manipulacijo, s katero ga prisili ostati. V publikaciji Psychology Today navajajo, da so najpogostejše manipulacijske tehnike poniževanje, izsiljevanje in prepričevanje, da si nekdo ne zasluži boljšega ali da je za vse težavi v zvezi kriv sam. Zlasti nesamozavesten človek to zlahka verjame in ostane v razmerju, v katerem je nesrečen.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije