OBVEZNO

Tri poteze, brez katerih zveza ne more preživeti prevare

Skok čez plot enega od partnerjev ne vodi nujno v razhod, a odnos je mogoče ponovno zgraditi le z veliko volje in pripravljenosti.
Fotografija: Ko se v zvezi pojavijo težave, nastopajta kot ekipa, katere cilj je zadrege premagati. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Ko se v zvezi pojavijo težave, nastopajta kot ekipa, katere cilj je zadrege premagati. FOTO: Thinkstock

Prevara v vsakem primeru zaboli, a ne vodi nujno v razpad intimnega razmerja. Če sta partnerja pripravljena začeti znova, s skupnimi močmi premagati posledice nečednega dejanja in odpraviti vzroke zanj, lahko znova osnujeta skladno zvezo. A brez treh dejanj in spoznanj pri tem ne bosta uspešna. Katera so obvezna?
 

Spoznanje, da prevara ni vedno znak slabe zveze


Vzroki za prevaro so različni in skok čez plot še zdaleč ni vedno znak slabega razmerja, je pa velikokrat dokaz pomanjkanja komunikacije med partnerjema, ki je največkrat posledica hitrega življenjskega ritma.

Prvi korak k ponovnemu grajenju zveze je zato pogovor o vseh težavah, ki se v odnosu porajajo, ter o načinih, s katerimi bi te bile rešljive.

Skratka: odkrita komunikacija lahko zvezo obvaruje pred skokom čez plot. Če je za to prepozno, pa jo lahko vrne v prave tirnice.
 

Zavračanje vloge krivca in žrtve


Ko do prevare pride, se tisti, ki je prevaran takoj postavo v vlogo žrtve, prevarant pa je krivec. Gre za povsem naravno dinamiko v odnosu, ki pa, žal, če želita razmerje ohraniti, ne pripelje do želenega rezultata.

Morda bo sprva težko, a nastopajta kot ekipa, ki se trudi iskati vzroke za varanje, jih odpraviti in s skupnimi močni znova vzpostaviti zaupanje ter skladno zvezo.
 

Pripravljenost na odkriti pogovor o prevari


Tisti, ki je varal, mora sprejeti dejstvo, da je s tem porušil zaupanje partnerja, da je v njem vzbudil jezo in razočaranje, ter se mora soočiti z negativnimi čustvi, ki jih je izzval, hkrati pa izraziti obžalovanje, iskreno kesanje ter odgovoriti na nešteto vprašanj. Brez tega se namreč ni mogoče nadejati, da bo zveza še kdaj taka, kot je bila pred prevaro.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije