OBVEZNO

Temelj ljubezni: brez tega uspešna zveza ni mogoča

Skupne osnovne vrednote so prvi pogoj za snovanje uspešnega intimnega odnosa.
Fotografija: Skupne temeljne vrednote so veliko pomembnejše od začetnega navala strasti. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Skupne temeljne vrednote so veliko pomembnejše od začetnega navala strasti. FOTO: Thinkstock

Psiholog Peter Pearson, ki v Kaliforniji vodi inštitut za pare, je svojo celotno kariero posvetil reševanju takšnih in drugačnih ljubezenskih težav. Na podlagi svojih izkušenj trdi, da obstaja samo eno, kar zagotavlja stabilen in uspešen intimen odnos – temeljne vrednote, ki morajo biti partnerjema skupne.

Brez tega ne gre

»Skupne temeljne vrednote so veliko pomembnejše od navala strasti, ki vas prežema tedaj, ko spoznate nekoga, ki vas privlači. Kajti hormonske reakcije, ki so v telesu prisotne ob zaljubljenosti, se sčasoma umirijo, skupne vrednote pa so neminljive in v življenju vselej prisotne.« Interesi, želje in cilji so lahko predmet kompromisa, ni pa se mogoče pogajati o temeljnih življenjskih vrednotah.

Konkreten primer

Če bi vi ob koncu tedna raje šli na izlet, partner pa si želi, da bi ostala doma, se lahko dogovorita in najdeta srednjo pot, ki bo ustrezala obema: ena dan pohajkujeta, en dan sta doma. Če pa bi vi radi družino, partner pa to idejo zavrača, je to vprašanje temeljnih življenjskih vrednot in lahko vodi v nepremostljiva razhajanja.

Globoko zakoreninjene

»Prav zato ob samem snovanju razmerja ne zanemarjajte pomena temeljnih življenjskih vrednot. Kajti te izhajajo iz vzgoje, so globoko zakoreninjene in jih praktično ni mogoče spreminjati ter jih prilagajati situacijam. Če tega ne boste upoštevali, se bo med vama pojavil prepad, ki bo vse globlji in ga sčasoma ne bosta mogla premostiti,« opozarja Pearson.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije