OPOZORILA

Štirje znaki, da sta pred ločitvijo

Znamenja, ki kažejo, da se vajin zakon bliža koncu.
Fotografija: Obstajajo jasna opozorila, da se nad zvezo zgrinjajo temni oblaki. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Obstajajo jasna opozorila, da se nad zvezo zgrinjajo temni oblaki. FOTO: Thinkstock

»Stranke mi pogosto povedo, da so opozorila, da se njihov zakon bliža koncu, sicer prepoznale, niso pa ob njih primerno ukrepale in preprečile najhujšega,« je povedala Lisa Pepper, ločitvena odvetnica iz ene od londonskih odvetniških pisarn. Sestavila je seznam štirih več kot zgovornih opozoril, da se nad zvezo zgrinjajo temni oblaki, in nanizala nasvete, kako se tragediji vendarle izogniti.

Komunikacija postane skopa

»Kadar je komunikacija skrčena na najmanjšo mogočo raven, kar pomeni, da se ne pogovarjata več o tem, kakšen je bil vajin dan, kako sta ga preživela, kaj se je zgodilo v času, ko nista bila skupaj, in zvečer na kavču samo molčita, v zvezi škriplje,« je prepričana odvetnica. Po njenih besedah to jasno kaže, da se drug od drugega oddaljujeta. Nič ni narobe, če sta kdaj bolj molčeča in zatopljena v svoje misli, a kadar to postane pravilo, je skrajni čas za primerne ukrepe.

Kako ukrepati: Najprej si priznajta, da težava obstaja, in določita čas, ki ga bosta namenila pogovorom. Zvečer ugasnita televizijo in odložita telefone ter si pripovedujta, kako sta preživela dan, zaupajta si občutke ter delita ideje. Pomaga tudi sprehod, med katerim lažje steče beseda. »To je čas, ko določita prioritete. Če je ena od njih rešitev zveze, lahko premostita prepad, ki je nastal med vama. Če sama ne moreta premostiti ovir, poiščita pomoč,« svetuje odvetnica.

Ne poslušata se več

Temelj dobre komunikacije ni samo govorjenje, temveč tudi poslušanje. Če je interakcija med vama večinoma negativna, polna kritik in obtožb ter drug drugemu ne pustita do besede, se ne poslušata in se prepirata okoli povsem nepomembnih stvari, so zadeve po mnenju odvetnice kritične.

Rešitev: Namesto jezne in glasne komunikacije mirno opozarjajta na težave in nestrinjanje, pustita, da tisti, ki govori, svoje pove do konca in se poslušajta. Osredotočajta se na občutke, ki vaju pri tem prevevajo, in se postavita v kožo drug drugega. Empatija je temelj uspešne zveze. Vzpostaviti jo je mogoče z razumevanjem partnerja, prvi korak k temu pa je poslušanje argumentov druge strani, čeprav se z njimi ne strinjate vedno.

Nespoštovanje in zbadanje parterja

Gre za obliko agresije, ki se kaže na različne načine: s poniževanjem, z manipuliranjem, s pretirano kritiko, z zmerjanjem in zaničevanjem med štirimi stenami ali v družbi. V ljubezenskem odnosu za nespoštovanje ni prostora.

Rešitev: Negativna komunikacija znatno načne tako odnos kot samozavest enega ali obeh partnerjev. Če opažata, da je nespoštovanje postalo stalnica v vajini zvezi, se poskušajta spomniti, zakaj sta sploh postala par, in tako ozavestita odlike drug drugega. Ne jemljita se kot samoumevna, temveč cenita vse, kar storita drug za drugega. »Običajno je odnos na tej točki že tako načet, da partnerja ne moreta sama zaceliti ran, in je pametno obiskati terapevta, ki bo komunikacijo pomagal dvigniti na raven, na kateri ne bo prostora za nespoštovanje in zbadanje ter poniževanje.«

Nimata več pozitivnih pričakovanj

Ena od raziskav je dokazala, da so uspešni pari, ki imajo skupna pričakovanja, skupne iluzije, tisti, ki drug v drugega ter v svoj odnos verjamejo in so prepričani, da bodo za vedno ostali skupaj. To so pari, ki drug v drugem vidijo le najboljše, partnerji, ki na življenjskega sopotnika gledajo kot na atraktivnega, humornega in inteligentnega. Na drugi strani so oni, ki tako v odnosu kot v partnerju in v prihodnosti ne vidijo nič svetlega. Tem se ne obeta nič dobrega.

Rešitev: Pomislita, koliko vama v resnici pomeni odnos, ter se vprašajta, ali se je zanj vredno boriti. Če menita, da imata še možnost, oba začnita več pozornosti namenjati pozitivnim dejavnikom. Zapomnita si, da nihče ni popoln. Tako ne posameznik kot ne odnos. Čemu boste namenjali več pozornosti, dobremu ali slabemu, je vaša zavestna odločitev. Prav ta pa je tista, ki najbolj vpliva na to, ali bosta težave premostila ali bosta zvezo končala. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije