PREPOVEDANO

Šest prepovedanih fraz v ljubezenskem sporu

Ne glede na to, kako jezni ste na partnerja, v sporu z njim nikoli ne smete izreči nekaterih besed.
Fotografija: Obnašanje ob sporih usodno vpliva na zvezo. FOTO: Lightfieldstudios, Getty Images
Odpri galerijo
Obnašanje ob sporih usodno vpliva na zvezo. FOTO: Lightfieldstudios, Getty Images

Nobena zveza ni popolna in v vsakem odnosu občasno pride do hude krvi. To, kako se tedaj partnerja obnašata, pa usodno vpliva na uspeh razmerja. Obstajajo besede, natančneje fraze, ki zamajajo temelje še tako trdnega odnosa, zato jih nikoli ne bi smeli izgovoriti. Katere so tudi v jezi prepovedane, opozarja zakonski svetovalec Andrew Aaron.

»Odrasti že«

Besedi močno ponižata osebo, ki sta ji namenjeni, saj z njima tisti, ki ju izreče, drugemu sporoča, da ni dorasel svoji vlogi.

»Vse to je tvoja krivda«

Ko nekaj ne gre po načrtih, vsak išče krivca za nastalo situacijo in se hkrati izogiba svojemu deležu odgovornosti. A dejstvo je, da sta za spor običajno vedno kriva dva, prelaganje krivde na drugo stran pa prebudi obrambne mehanizme in vodi v še več jeznih besed ter zamer.

»Zveza s teboj je bila napaka«

Ob teh besedah, ne glede na to, v kakšnem čustvenem stanju so izrečene, nastane nepopravljiva škoda, ki lahko resno ogrozi intimno zvezo.

»Zguba si«

Ponižanja, kot ga ob teh besedah občuti oseba, ki sta ji namenjeni, ni mogoče popraviti.

»Ko te vsaj ne bi poslušal(a)«

Za svoja dejanja je vsak odgovoren sam, odločitev, ali bo upošteval nasvet ali ne, je odvisna od vsakega posameznika. Z besedami, kot so, ko te vsaj ne bi poslušal(a), pa krivdo in odgovornost za zmote pripisujemo človeku, ki je z nasvetom želel samo pomagati.

»Tak(a) si kot oče ali mama«

S tem ni ponižan le partner, temveč tudi člani njegove primarne družine. Besede nakazujejo na nespoštovanje, nesprejemanje sočloveka ter na občutek superiornosti tistega, ki jih izreče.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije