ZANIMIVO

Sedem resnic o seksu in ljubezni

Ni slabo poznati nekaj zanimivih resnic o intimnih medosebnih odnosih.
Fotografija: Za dober vtis pri nasprotnem spolu imate na voljo samo štiri minute. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Za dober vtis pri nasprotnem spolu imate na voljo samo štiri minute. FOTO: Thinkstock

Zaljubljenost, ljubezen, seks … Nihče jih praviloma ne povezuje z znanostjo. A prav ta je odkrila nekaj več kot zanimivih dejstev o njihovi medsebojni povezavi.

Za dolge zveze je najpomembnejši obraz

Obstajajo dokazi, da ljudje, ki iščejo zgolj avanture, več pozornosti namenjajo privlačnosti telesu objekta poželenja. Na drugi strani pa tisti, ki razmišljajo o resni zvezi, prednost namenjajo privlačnim obraznim potezam.

Lepi z lepimi

Številne psihološke in družbene študije so pokazale, da obstaja vzorec, po katerem posamezniki izbirajo, s kom se bodo spustili v resno zvezo. Tako se je oblikovala hipoteza, da so ljudem praviloma privlačnejše osebe, ki so enako privlačne za nasprotni spol kot oni sami.

Z objemi proti bolečini

Oksitocin, ki se v telesih sprošča med objemanjem in ljubkovanjem, zelo zmanjšuje glavobol, njegov učinek pa traja dolge ure.

Preveč podobnosti ni plus

Drži, da pari, kjer sta si partnerja preveč različna, ne trajajo prav dolgo, prav tako pa ne tisti, kjer sta si preveč podobna. Očitno mora biti v zvezi vsega po malem. 

Strto srce je dejstvo

Študije so pokazale, da intenzivni in travmatični dogodki, kot so razhod, ločitev, izguba ljubljene osebe ali nezvestoba, v resnici lahko povzročijo fizično srčno bolečino. Pojav se imenuje sindrom strtega srca. Velika žalost možgane spodbudi k sproščanju kemikalij, ki oslabijo srce, kar vodi v močne bolečine v prsnem košu. Možna je tudi srčna kap, pogosteje kot moške pa prizadene ženske.

Štiri minute za odločitev

Če želite na nekoga napraviti dober vtis, imate na voljo samo štiri minute. Toliko časa namreč nekdo potrebuje, da po govorici telesa, barvi glasu in hitrosti govora nekoga prepozna kot privlačnega.

Zaljubljenost kot droga

Tako zaljubljenost kot tudi droga v možganih sprožita naval evforije. Študije so pokazale, da med zaljubljenostjo v njih nastaja veliko kemikalij, ki spodbujajo evforijo in hkrati delujejo kar na 12 področij v možganih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije