VPLIV

Pozor: neurejen dom ogroža zvezo

Umazana posoda, prah, nogavice na tleh …
Fotografija: Neurejenost in lenoba enega od partnerjev na dolgi rok ubijata odnos. FOTO: Grinvalds/Gettyimages
Odpri galerijo
Neurejenost in lenoba enega od partnerjev na dolgi rok ubijata odnos. FOTO: Grinvalds/Gettyimages

Švicarsko podjetje Durgol, ki se ukvarja s proizvodnjo čistil je izvedlo raziskavo, katere namen je bil dognati, kako (ne)urejenost stanovanja vpliva na intimni odnos.
Kajti nobenega dvoma ni, da je čiščenje doma pomembna tema v zvezi in velikokrat vodi v spore. Zlasti, če enemu od partnerjev urejenost in čistoča pomenita veliko, drugemu pa zanju ni kaj dosti mar. Kaj pa so pokazali rezultati?

Čiščenje je pogosto jabolko spora

Ni skrivnost, da si pari zaradi čiščenja pogosto skočijo v lase. V raziskavi se je tako izkazalo, da se 44 odstotkov parov vsaj enkrat na mesec spre zaradi umazanih oken in prahu. V vsakem desetem odnosu pa je ta tema na sporedu najmanj enkrat tedensko. V obliki povoda za resne spore.

Neurejenost pogosto razlog za razhod

Še bolj zastrašujoč je podatek, da 44 odstotkov parov priznava, da neurejenost in lenoba enega od partnerjev na dolgi rok ubijata odnos in da je prav to velikokrat celo razlog za razhod. Med osebami, mlajšimi od 40 let, 52 odstotkov vprašanih zgolj zaradi ljubezni ni pripravljena spregledati pomanjkanja čistoče.

Čistoča stanovanja: tabu tema

Kaj pa o čistoči stanovanja pravijo prijatelji? Pogosto prav nič. Kajti za vsakega četrtega sodelujočega v raziskavi je snažnost stanovanja tabu tema, o kateri ne govori pred prijatelji. Prav tako 42 odstotkov vprašanih ne bi komentiralo čistoče stanovanja prijateljev in glede tega niti v šali ne bi podajali opazk. Vsak tretji pa nima dlake na jeziku in brez težav navrže, da bi bilo treba malo počistiti. Mogoče pa prav na takšen način reši zvezo.

Rešitev je v dogovoru

Ko gre za organizacijo čiščenja, je vse stvar dogovora. Dejstvo pa je, da skoraj polovica vprašanih krpo in metlo v roke vzame šele, ko je stanovanje že res zanemarjeno, večina od njih vse delo najraje opravi sama. To pomeni sledeče: druga polovica meni, da nekdo to pač rad počne in zato vse prepušča tistemu, ki se zadev v končni fazi loti. Kar si pridna stran razlaga kot nezainteresiranost, brezbrižnost in lenobo, vse to na koncu vodi v spore in očitke, ki bi se jim bilo mogoče izogniti s preprostim dogovorom in delitvijo del.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije