OBVEZNI

Pet vrst sporov med vsemi pari

Objavljeno 02. maj 2019 21.47 | Posodobljeno 02. maj 2019 20.13 | Piše: M. F.

Dejstvo je, da so spori nepogrešljiva sestavina intimne zveze in nekaterim se ne uspe izogniti noben par.

Včasih je do rešitve težave mogoče priti le s sporom. FOTO: Thinkstock
Težave in spori so v intimnem odnosu nekaj povsem normalnega in običajnega, zato naj vas ne bo strah glasne razprave s partnerjem. Le s to je včasih mogoče premagati zadrege in poiskati skupni jezik. »Če nikoli ne boste glasno izrazili nestrinjanja, pokazali jeze in nelagodja ter boste zamere vselej potiskali v ozadje, ne boste koristili razmerju, nasprotno,« opozarja Susan Heitler, zakonska svetovalka iz Denverja, pri čemer izpostavlja pet tem, ob katerih prej ali slej zavre med še tako skladnimi pari.

Spor glede denarja

Še tako složni pari se kdaj znajdejo na nasprotnih bregovih glede tega, kako in za kaj zapravljati težko prislužen denar. »To ni povezano le s tem, kaj si lahko in česa si ne moreta privoščiti. Gre namreč za različne vrednote in prioritete, med katerimi prihaja do neskladja.« Najboljša rešitev sta finančni načrt in kompromis, ki bo ustrezal obema. Pari, ki so ga sposobni doseči, imajo dobre obete za trajno razmerje.

Spor glede seksa

»Velikokrat med partnerjema pride do spolne nekompatibilnosti, in če to ignorirata, iz zveze seks izgine, kar ni pogoj za zdrav intimen odnos,« opozarja terapevtka. V tem primeru se je treba pogovoriti o težavi in poiskati kompromis, s katerim bosta zadovoljna oba.

Spor o jezi

Jeza je normalno in običajno čustvo, ki se ne sme zatirati, sicer se razraste v neobvladljiv bes. Zato jo je na primerne način bolje sproščati takoj, ko se pojavi, poiskati razloge zanjo in jih odpraviti.

Spor o vlogi staršev v skupnem življenju

Njo moti, ker se v vzgojo njunih otrok vtika njegova mati. Njega, ker je njena vsak konec tedna na obisku. Starši so pogosto jabolko spora in prav je, da oba nestrinjanje izrazita ter določita pravila in meje, čez katere primarna družina ne sme, ter s tem seznanita tiste, ki so v prvi vrsti krivi za hudo kri.

Spor o hišnih opravilih

Eden od obveznih pogovorov vsakega para zadeva razdelitev hišnih del. Kdo bo sprehajal psa, odnašal smeti, pomival posodo in pral perilo. Ključno je, da se dogovora oba držita, in če se kdo ne, ga partner na to opozori. Nič hudega, če bo zato ogenj v strehi. Pomembno je, da na koncu najdeta skupni jezik in plujeta srečno naprej.
Deli s prijatelji