ODNOSI

Odprta zveza je drugačna

Preden se spustite v nemonogamno zvezo, je treba postaviti jasna pravila.
Fotografija: V odprti zvezi ni prostora za ljubosumje. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
V odprti zvezi ni prostora za ljubosumje. FOTO: Thinkstock

Vseeno je, kako jo imenujete: odprta zveza, nemonogamno razmerje ali svoboden odnos. Preden se spustite v takšno zvezo, je dobro vedeti, kakšne pasti prinaša, predvsem pa, po kakšnih pravilih je v njej treba igrati. Tu je nekaj osnovnih, ki jih morata oba partnerja upoštevati in spoštovati.

Komunikacija je ključna

Tako kot vsakem drugem odnosu, le da je njen pomen v nemonogamni zvezi še nekoliko večji. Kajti če si partnerja ne povesta vsega, se hitro pojavijo negotovost, dvom, ljubosumje in drugi negativni občutki. Zato je pomembno, da odkrito govorita o svojih občutkih, doživetjih, izkušnjah ter vsemu, kar je povezano z izleti v tuje postelje.

Brez jasnih pravil ne bo šlo

Že na samem začetku je treba postaviti jasne meje in pravila obnašanja. Če nekdo nečesa ne tolerira, ne mara in zavrača, naj to pove, preden se zveza razvije v to smer: kdaj je seks z drugimi sprejemljiv, kdo so primerni kandidati, kdo niso, kje se smejo in kje se ne smejo dogajati srečanja, katere teme za pogovore z drugimi kandidati niso primerne ... Skratka, jasna pravila so temelj in morata jih upoštevati oba.

Ljubosumje ni dopustno

Če dvomite o sebi ali o partnerju, takšna zveza ni za vas. Morda zase ne bi rekli, da ste ljubosumni, a če čutite le kanček tega čustva, o tovrstnem odnosu ne razmišljajte.

Zaupajte sebi in partnerju

Negotovost hitro poruši odprt odnos, zato bodite prepričani vase in zaupajte partnerju. Kajti konec koncev se vedno vrne k vam, kakor se vi k njemu.

Če vam kaj ne ustreza, spremenite pravila

Čeprav sta se skupaj odločila za odprto razmerje, nikjer ne piše, da boste v njem vedno uživali. Če se vam na neki točki zazdi, da to ni to, spremenita pravila, in če spoznate, da si odprte zveze ne želite (več), to iskreno povejte in predlagajte drugačno naravo odnosa. Če se partner s tem ne bo strinjal, raje poiščite novega, sicer v življenju ne boste srečni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije