NEPRIJETNO

Najpogostejši vzrok za bolečino med seksom

Kar tri ženske od štirih med spolnim odnosom občutijo bolečino.
Fotografija: Za boleč spolni odnos so največkrat krivi hormoni. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Za boleč spolni odnos so največkrat krivi hormoni. FOTO: Thinkstock

Kar tri ženske od štirih med spolnim odnosom občutijo bolečino, je razkrila nedavna britanska raziskava, katere izsledki so postregli še z enim podatkom: pri tretjini pripadnic nežnejšega spola, ki se soočajo z bolečino med seksom, ta znatno vpliva na njihov libido, ena od desetih vprašanih pa je priznala, da škoduje tudi razmerju. Ista študija je pokazala še, da devet odstotkov prizadetih spolni vrhunec zaigra in tako spodbudi partnerja k hitrejšemu zaključku neprijetnega intimnega odnosa, le 57 odstotkov moških pa te telesne spremembe partneric zazna.

Vzrok tiči v hormonih

Skoraj polovica sodelujočih žensk je prepričanih, da je bolečina med seksom posledica nezadostne vzburjenosti, a vzrok zanjo je v večini primerov povsem drugačen.

»Eden od najpogostejših vzrokov za boleč spolni odnos je suhost vagine,« je pojasnil ginekolog z londonske klinike Evewell Moses Batwala.

Večina žensk zaradi zadrege o tem ne govori in ne išče pomoči, čeprav gre za zelo pogost pojav v starosti od 17 do 50 let. Suhost vagine je posledica spremenjenih ravni estrogena v ženskem telesu in poleg bolečine povzroča tudi srbenje, draženje in zmanjšano elastičnost nožnice, zato je seks neprijeten in boleč. Najpogosteje do tega pride v menopavzi, ko količina estrogena v telesu najhitreje upada. Tudi pri mlajših so posredi hormonske spremembe: odziv telesa na dojenje ali jemanje kontracepcijskih tabletk, ki vsebujejo samo progesteron, je povedal ginekolo  Narendra Pisal.

Obstaja rešitev

Kot rešitev priporoča uporabo lubrikantov na oljni osnovi, ki pa se jih poslužuje samo tretjina žensk, čeprav jih devet od desetih priznava, da je seks v njihovi družbi znatno boljši in prijetnejši.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije