DEJSTVA

Masturbacija za boljši seks

Objavljeno 09. april 2019 20.58 | Posodobljeno 09. april 2019 22.00 | Piše: M. F.

Številne raziskave so dokazale, da masturbacija koristi tako posamezniku kot intimni zvezi.

Masturbacija zveze ne ogroža, temveč jo krepi. FOTO: Thinkstock
Alfred Kinsey, profesor in znanstvenik s področja spolnega vedenja je odprl nov pogled na samozadovoljevanje. Kot je povedal, skoraj vsi moški in več kot polovica žensk, ki jih je vključil v svoje raziskave, masturbirajo. Kljub temu pa ta spolna praksa še vedno velja za nekakšno tabu temo, čeprav so njegove in druge raziskave prišle do jasnih zaključkov, da to pozitivno vpliva na posameznike in intimne zveze. Ob tem je postregel z nekaj zanimivimi dejstvi na to temo.

Moški vodijo

Običajno se začne v puberteti in moški v povprečju masturbirajo pogosteje od žensk. Oni od štiri- do devetkrat, one od dva- do štirikrat mesečno. Mnogim samozadovoljevanje služi kot način spoznavanja svojega telesa ter z njim odkrivajo, kako se na spolne dražljaje odziva njihovo telo. Hkrati je to eden od načinov za zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi, samskim pa pomaga do spolne potešitve ter vzdrževanja seksualnega zdravja. Je nekakšen spolni ventil za tiste, katerih partnerji niso zainteresirani za seks ali so jim iz kakršnega koli razloga nedostopni.

Napačna prepričanja

A ne glede na vse prednosti, ki jih prinaša, so neredki razočarani, ko ugotovijo, da se njihov partner kljub zadovoljivi spolnosti samozadovoljuje. Večina je prepričana, da so tisti, ki masturbirajo v zvezi, deležni premalo seksa ali jim ta ne prinaša prave potešitve.

Koristna tudi za tiste v zvezah

Izsledki študije teh domnev ne podpirajo. Nasprotno, zagotavljajo, da je tudi masturbacija v zvezi zdrava in koristna. Dokazano je namreč, da ženske, ki kljub romantičnemu odnosu masturbirajo, lažje doživljajo orgazme s partnerjem in imajo zato boljše spolno življenje. Prav tako samozadovoljevanje ni zamenjava za seks, saj pogostost masturbacije navadno ni povezana z manjšo količino seksa v dvoje.

Manjša raziskava, v kateri so sodelovali študentje ene ameriških fakultet, je dokazala, da so tisti, ki pogosteje masturbirajo, večkrat deležni seksa v dvoje in imajo običajno več spolnih partnerjev v primerjavi z onimi, ki se tej praksi izogibajo.

Užitek na prvem mestu

Glavni razlog za masturbacijo je užitek. Tako za tiste, ki so v zvezi kot za samske. Torej: masturbacija ne škoduje zvezi. Res pa je, da to ne velja za primere, ko zaradi pogostega samozadovoljevanja enega od partnerjev trpi spolno življenje obeh. V tem primeru je nedvomno treba poiskati primerno pomoč. Samozadovoljevanje res pripomore h kakovostnejšemu spolnemu odnosu, ne sme pa izpodriniti skupnih spolnih aktivnosti, piše Psychology Today.
Deli s prijatelji