KOLIČINA

Koliko seksa v vsaki fazi razmerja

Objavljeno 14. april 2019 20.09 | Posodobljeno 14. april 2019 20.43 | Piše: M. F.

Obremenjevanje s številom spolnih odnosov je nesmiselno.

Seks ni edino, kar zagotavlja trdno razmerje. FOTO: Thinkstock
»Spolnost je pomembna sestavina intimne zveze, saj partnerja povezuje na fizičnem in psihičnem nivoju, kako pogosta naj bo, pa je povsem individualne narave,« je povedal spolni terapevt Brian Willoughby. Se pa ljudje velikokrat po nepotrebnem obremenjujejo s številom spolnih odnosov. »Pogosto mi pacienti zastavljajo vprašanje, koliko spolnih odnosov na teden zagotavlja uspešno zvezo. In vsem povem, da odgovora na to vprašanje nimam. Ni magičnega števila.«

Ugotovita, koliko vama ustreza

Pomembno je, da partnerja ugotovita, kaj in koliko obema prinaša zadovoljstvo in potešitev. Res pa je, da število odnosov variira tudi glede na to, v kateri fazi je intimna zveza, kar je dokazala antropologinja Helen E. Fisher. Izpostavila je tri osnovne stopnje razmerja: poželenje, privlačnost in pripadnost.

Od prve do zadnje faze

Po prepričanju Fisherjeve v fazi poželenja telo preplavljata testosteron in oksitocin, zato je spolnost tedaj najpogostejša. Razmerje nato prestopi v fazo privlačnosti, za katero je značilna romantična ljubezen. Tudi v tej je seks pogosto na dnevnem redu, vendar v njej ni prisotne nestrpnosti, da se mora zgoditi takoj, kar je značilno za prvo fazo. Faza pripadnosti je tretja in se vzpostavi v dolgih zvezah. V njej so na prvem mestu varnost, udobje in medsebojno zaupanje. Glavno vlogo igra oksitocin, ki je zaslužen za povezanost, količina spolnih odnosov pa pada.

Ni vse v seksu

To pa ni ne slabo in ne neobičajno. Glede na rezultate študije sociologa Edwarda Laumana z univerze Chicago ima le pet odstotkov parov spolne odnose vsaj štirikrat tedensko, a kljub temu tisti, ki pridejo v zadnjo fazo, svoje razmerje opredeljujejo kot srečno. Kajti seks ni edino, kar zagotavlja trdno in močno vez.
Deli s prijatelji