VPLIVI

Kako seks vpliva na možgane

Telesna ljubezen ima številne pozitivne učinke na telo, z njegovo pomočjo je mogoče izboljšati celo delovanje možganov.
Fotografija: Seks spodbuja delovanje možganov. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Seks spodbuja delovanje možganov. FOTO: Thinkstock

Seks pomaga premagovati stres, krepi samozavest, skrbi za zdravo srce, lepo kožo in pomaga celo do vitkejše postave. To je le nekaj dobro znanih pozitivnih učinkov telesne ljubezni na telo. Nova raziskava pa je ponudila odgovor na vprašanje, ali je z njo mogoče okrepiti tudi delovanje možganov. Vanjo so strokovnjaki z britanskih univerz Coventry in Oxford vključili 73 prostovoljcev, starih od 50 do 83 let.

Seks v starosti še vedno tabu

»Ljudje neradi razmišljajo o tem, da se starejše osebe predajajo seksu. Mi pa smo se poglobili v ta tabu in se pri tem vprašali, kako spolna aktivnost vpliva na tiste, ki so že dočakali abrahama, ter pri tem proučevali tudi manj očitne vplive spolnosti na posameznike,« je povedala avtorica raziskave Hayley Wright.

S seksom do boljšega delovanja možganov

Pri tem so strokovnjaki pozornost namenili različnim znakom možganskih sposobnosti: od ohranjanja pozornosti, spomina, govornih sposobnosti, orientacije v prostoru do kognitivnih funkcij. Te so primerjali med spolno aktivnimi in spolno neaktivnimi sodelujočimi. Rezultati so bili presenetljivi: starejše osebe, ki seksajo vsaj enkrat na teden, imajo v primerjavi s spolno neaktivnimi boljše miselne sposobnosti v vseh pogledih, ki so jih strokovnjaki vzeli pod drobnogled.

Torej lahko mirno izpustite reševanje križanke ali branje zahtevne literature in namesto tega z dragim skočite v posteljo ne glede na leta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije