VPLIV

Kako na intimne odnose vpliva mama

Potomci se pri snovanju romantičnih zvez najbolj zgledujejo po svojih mamah.
Fotografija: Mama ima na izbiro partnerja velik vpliv. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Mama ima na izbiro partnerja velik vpliv. FOTO: Thinkstock

Potomci imajo v življenju enako število romantičnih partnerjev, kot jih je imela njihova mama, so na podlagi študije povzeli v publikaciji PLoSONE. Trditev izhaja iz proučevanja več kot 7000 mam in njihovih bioloških otrok, ki je v Združenih državah Amerike pod okriljem nacionalnega inštituta za longitudinalno proučevanje mladih trajala 24 let.

Vpliv vzgoje

»Raziskava je zaobjemala vprašanja o vseh romantičnih partnerjih ne glede na to, ali so zveze z njimi pripeljale do skupnega življenja, zakona, ločitve ali je šlo zgolj za bežne zveze. Odkrili smo, da je število partnerjev potomcev podobno številu tistih, s katerimi je bila v odnosu mama,« je povedala Claire Kamp Dush, izredna profesorica humanističnih znanosti na univerzi Ohio.
Ta je dodala, da podobno število partnerjev potomcev in mam ni povezano z družbenim statusom, temveč zgolj s tem, da mame na svoje otroke prenašajo socialne veščine v smislu vseh družbenih interakciji, tudi romantičnih odnosov.

Profesorica že leta proučuje zakonske trende in številne vplive na intimne zveze. Kot je povedala, starši otroku nudijo osnove za razvoj v socialno bitje. Odrasli, s katerimi odraščajo, s svojim zgledom kažejo, kako se prepirati, kako pokazati ljubezen, kako se opravičiti, jim dajejo zgled, kako se vesti do starejših, nasprotnega spola, sosedov, prijateljev. Vse to pa vpliva na kasnejše romantične odnose in na to, kakšni tipi osebnosti nekoga privlačijo.

»Nekatere, z intimnimi zvezami povezane stvari so se skozi zgodovino spremenile in pričakovanja do partnerja so v večini primerov postala zelo velika, vendar so osnovni elementi pri zbiri intimnega partnerja ostali enaki in so največkrat povezani z materinim vplivom,« je izsledke komentirala Dusheva.

Vzorci, ki tudi škodujejo

Da je vpliv staršev, zlasti mame, zelo močan, meni tudi psihoterapevtka in ustanoviteljica centra za duševne odnose, Shirani M. Pathak. »Otroci se učijo s posnemanjem. Vedno ko k meni pride nov pacient z zakonskimi težavami, želim izvedeti, v kakšni družini je odraščal. Vsak ponavlja tisto, kar je spoznal v otroštvu, in poskuša osnovati zvezo, kakršna mu je znana. Posamezniki se običajno zato ujamejo v iste zanke, kot so se njihovi straši. Prav te je treba za premagovanje težav prepoznati in jih v prid kakovostnejše zveze presekati.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije