PRIPOROČLJIVO

Hrana za vagino: Kaj jesti za boljši seks

Hrana vpliva na celotno telo, torej tudi na spolne organe.
Fotografija: Na intimno zdravje in s tem na spolno življenje vpliva tudi hrana. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Na intimno zdravje in s tem na spolno življenje vpliva tudi hrana. FOTO: Thinkstock

Obstajajo živila, ki pozitivno vplivajo na intimno zdravje, kar pomeni, da zagotavljajo tudi boljši seks.


Kislo zelje

Fermentirana hrana, kot je kislo zelje, vsebuje veliko dobrih bakterij. Te pripomorejo k zdravi mikroflori v prebavilih in tudi v nožnici, saj skrbijo za pravilno ravnovesje mikroorganizmov na njenih sluznicah.

Čaj

Skodelica čaja na zdravje intime ne vpliva neposredno, a je primerna zamenjava za alkoholne in sladke pijače. Dokazano je, da pretiravanje s sladkorjem in alkoholom vodi v glivične okužbe spolovil, in če se te pri vas pogosto pojavljajo, alkohol in sladke napitke nadomestite z nesladkanim čajem.

Mastne ribe

Mastne ribe vsebujejo veliko maščobnih kislin omega 3. Teh telo ne more proizvajati samo in jih je treba vnašati s hrano. Če jih uživamo premalo, se to pozna pri suhosti nožnice, zlasti med menopavzo. Mastne ribe trikrat tedensko in druga, z maščobami omega 3 bogata živila preprečujejo to tegobo, ki negativno vpliva na spolnost.

Jogurt

Tudi ta vsebuje probiotike, ki pozitivno vplivajo na črevesno floro vaginalnega področja.

Avokado

Zdrave nenasičene maščobe, ki jih vsebujejo avokado, lupinasti plodovi in olivno olje, igrajo pomembno vlogo pri tvorjenju spolnih hormonov. Če ti niso v ravnovesju, se lahko pojavijo suhost vagine, bolečine pri seksu in nizek libido.

Jagode

Čeprav zdaj ni njihova sezona, je treba vedeti, da vsebujejo veliko vitamina C, ki je potreben za dobro delovanje nadledvične žleze, ta pa je zaslužna za tvorjenje spolnih hormonov. Poleg tega igra vitamin C ključno vlogo pri sintezi kolagena, beljakovine, ki je nepogrešljiva za elastičnost telesnih tkiv, tudi tistih, ki prekrivajo vagino.

Jajca

V jajčnem rumenjaku je vitamin D. Da njegovo pomanjkanje povečuje verjetnost bakterijske vaginoze, je dokazala leta 2015 izvedena študija.

Ohrovt

V njegovih listih sta bogato zastopana kalcij in magnezij. Oba sta pomembna za pravilno delovanje mišic, tudi nožničnih. Drugi viri kalcija so še mleko in mlečni izdelki, magnezija pa listnata zelenjava, fižol in lupinasti plodovi.

Voda

Skrbi za hidracijo organizma in je zaradi odsotnosti sladkorja odlična zamenjava za sladke pijače.

Polnozrnata žita

Ječmen, pšenica in druga žita so bogata s prebiotiki. To so snovi, ki v črevesju ustvarjajo primerno okolje za rast in razvoj koristnih mikroorganizmov. Vlaknine v polnozrnatih žitih so hrana za bakterije, ki skrbijo za zdravje prebavil in spolovil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije