CVETOČA LJUBEZEN

Deset skupnih lastnosti partnerjev v srečnih zvezah

Objavljeno 13. marec 2019 20.16 | Posodobljeno 13. marec 2019 23.32 | Piše: M. F.

Obstajajo lastnosti partnerjev, ki obljubljajo uspeh razmerja.

Partnerja v skladnem odnosu imata po navadi nekaj skupnih lastnosti. FOTO: Thinkstock
Na spletnem portalu E-Harmony so se odločili poiskati tiste lastnosti, ki tlakujejo pot do srečnega razmerja. V svojo poizvedbo so vključili 2300 oseb v resnih zvezah ter ugotovili, da partnerja v skladnem odnosu posedujeta nekaj skupnih lastnosti. Najbolj na srečo v ljubezni vpliva naslednjih deset.

Osebni interesi

Podobni osebni interesi so eden ključnih elementov privlačnosti, velik vpliv pa imajo tudi na uspeh razmerja. Če jih partnerja delita, imata veliko možnosti za dolgo in srečno zvezo.

Ljubezen

Nedvomno naj bi bila ljubezen tista, zaradi katere je vredno ostati v zvezi. A razlogi so včasih tudi drugačni: denar, družbeni status, strah pred samoto, otroci, navada. Najbrž ni treba posebej poudarjati, da so najsrečnejši pari, ki jih povezuje toplo čustvo brez drugih interesov.

Aktivno spolno življenje

Seks vsaj enkrat na teden ima na srečo v razmerju znaten vpliv.

Politično prepričanje

Razhajanja v političnem prepričanju sicer niso usodna za odnos, a kot se je izkazalo, so najsrečnejši pari, v katerih sta partnerja glede politike na istem bregu.

Želja po dolgi zvezi

Dolga srečna zveza ni sama po sebi dana. Zanjo se morata partnerja truditi, še prej pa si morata skladnega odnosa oba želeti.

Monogamija

Ljubezenski izleti imajo lahko svoje prednosti, a ne glede na to, ali so naključni ali dogovorjeni, na srečo v razmerju ne vplivajo najbolje. Ljudje v monogamnih zvezah se namreč pogosteje opisujejo kot srečne v primerjavi z onimi, ki živijo v poligamnih razmerjih.

Podobna stopnja izobrazbe

Tudi z vidika izobrazbe velja, da so srečnejši partnerji, kjer med partnerjema glede tega ni prevelikih odstopanj.

Zdravje

Zdravstvene težave, fizične ali psihične, obremenjujejo zvezo, čeprav o tem nihče ne govori prav rad. A 90 odstotkov parov, ki so se izrekli za srečne je povedalo, da se o teh težavah in morebitnih rešitvah zanje odkrito pogovarjajo.

Enakopravnost

Najsrečnejši so pari, kjer sta partnerja enakovredna v vseh pogledih.

Odkrita komunikacija

Ne glede na to, kako neprijetna je tema, srečni pari govorijo o vsem. V nasprotju s tistimi, ki radi kaj prikrivajo in tudi zato ne morejo osnovati kakovostne ter izpolnjujoče zveze.
Deli s prijatelji